Zrakoplov s fiksnimi krili

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Boeing 737 reaktivno potniško letalo s fiksnimi krili
Jadralni zmaj z deltastimi krili

Zrakoplòv s fíksnimi kríli (angleško fixed-wing aircraft) je zrakoplov, pri kateremu vzgon zagotavljajo krila, ko se zrakoplov premika skozi zrak. Pogoj za vzgon je relativni tok zraka na krilo.

Druga kategorije so rotorski zrakoplovi (helikopterji), ki imajo vrteče se vzgonske profile - rotorje. ornitopterji (mahokrilci) proizvajajo vzgon z mahanjem kril, podobno kot ptice. Poleg tega obstajajo tudi zračne ladje, pri katerih vzgon zagotavlja vzgonski plin. Pri hibridnih zračnih ladjah del vzgona zagotavljajo krila in je teko deloma zrakoplov s fiksnimi krili.

Zgledi zrakoplovov s fiksnimi krili:

Letala, ki imajo gibljiva krila (krila s spremenljivo geometrijo), pri katerih se spreminja naklon krila so tudi zrakoplovi s fiksnimi krili - fiksen se nanaša na način generiranja vzgona, ne pa na izvedbo krila.

Zrakoplovi, pri katerih del vzgona proizvajajo fiksna krila: hibridna zračna ladja, nekateri helikopterji s pomožnimi krili, npr. Mil Mi-6, nekateri žirodini s krili, tiltorotorji (nagibni rotorji), ko delujejo v načinu letala.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Blatner, David, The Flying Book: Everything You've Ever Wondered About Flying On Airplanes, ISBN 0-8027-7691-4

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]