Grad Berat

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Grad Berat
Kalaja e Beratit
Berat, Albanija
Berat Castle
Grad Berat
Berat Castle Map lang en.png
Koordinati40°42′29″N 19°56′42″E / 40.708°N 19.945°E / 40.708; 19.945
VrstaCastle
Informacije o nahajališču
Lastnik Albanija
Odprto za
javnost
da
Zgodovina nahajališča
Konflikti/vojneObleganje Berata (1280–1281)
Obleganje Berata (1455)
Obleganje Berata 1833
Obleganje Berata 1834
Obleganje Berata 1839
Obleganje Berata 1847
bitka za Berat (1943)

Grad Berat (albansko Kalaja e Beratit), imenovan tudi citadela Berat in grajska četrt, je trdnjava s pogledom na mesto Berat v Albaniji. Izvira predvsem iz 13. stoletja in vsebuje številne bizantinske cerkve na tem območju in osmanske mošeje.[1] Zgrajen je na skalnatem griču na levem bregu reke Osum in je dostopen le z južne strani. Stoji na nadmorski višini 214 metrov.[2]

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Potem ko so ga Rimljani požgali leta 200 pr. n. št., so obzidje okrepili v 5. stoletju pod rimskim cesarjem Teodozijem II., da bi zaščitili pred vdori barbarov na Balkan. Pozneje so bilo obnovljeno v 6. stoletju pod cesarjem Justinijanom I. in ponovno v 13. stoletju pod epirskim despotom Mihaelom I. Komnenom Dukasom, bratrancem bizantinskega cesarja Izaka II. Angela. To zadnjo fazo lahko vidimo kot monogram, ki ga tvorijo rdeče opeke, postavljene v steno gradu. Grad je bil sredi 14. stoletja pod oblastjo Janeza Komnena Asena. Glavni vhod na severni strani brani utrjeno dvorišče in trije manjši vhodi.

Grad Berat v današnjem stanju, čeprav je precej poškodovan, ostaja čudovito prizorišče. Površina, ki ga obsega, je omogočala bivanje precejšnjega dela mestnih prebivalcev. Stavbe v notranjosti trdnjave so bile zgrajene v 13. stoletju in so zaradi svoje značilne arhitekture ohranjene kot kulturni spomeniki. Prebivalstvo trdnjave je bilo krščansko in je imelo okoli 20 cerkva (največ zgrajenih v 13. stoletju) in samo eno mošejo za uporabo turške posadke (od katere je preživelo le nekaj ruševin in podnožje minareta). Cerkve v trdnjavi so bile skozi leta poškodovane in le nekatere so ostale.

Grad Berat je upodobljen na hrbtni strani albanskega kovanca za 10 lekov, izdanega v letih 1996, 2000 in 2013.[3]

Zgradbe in znamenitosti[uredi | uredi kodo]

Grad, tako kot celotno zgodovinsko središče Berata, je del Unescove svetovne dediščine zgodovinskih središč Berat in Gjirokastra.[4] Kompleks je gosto zazidan, v veliki meri s stanovanjskimi stavbami. Obstajajo številne cerkve, od katerih je večina zaprtih. Vmes vodijo vijugaste ulice skozi hiše.

Obzidje je še nedotaknjeno. Glavni vhod na severni strani je utrjen z utrjenim dvoriščem. Obstajajo tudi trije manjši stranski vhodi.

Pomembni arhitekturni spomeniki so:

  • Katedrala sv. Marije, v kateri je muzej Onufri
  • Cerkev Trojice
  • Rdeča mošeja (ruševine)
  • Bela mošeja (ruševine)
  • Citadela s cisterno (ruševina)

Galerija[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]