Gisulf II. (Furlanski)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Gisulf II. (Furlanski) je bil vojvoda Langobardov na območju Furlanije. Leta 610 je padel v bitki, ko so Avari napadli Furlanijo. Njegova žena Romilda (Romhilda), hči bavarskega vojvode Garibalda I. in Walderada, hčerke langobardskega kralja Wacho, je nato s svojimi sinovi poiskala zaščito v mestu Čedad. Mesto so nato zavzeli Avari, domnevno zato, ker je Romhilda, zaslepljena z lepoto mladega avarskega plemiča, odprla mestna vrata. Moške v mestu so pobili, ter ugrabili ženske in otroke. Vendar so sinovi Gisulfa pobegnili. Dogodke je zapisal Pavel Diakon, ki pa ni bil sodobnik Gisulfa. Ker so bili običajno Langobardi in Avari v dobrih odnosih, ni jasen vzrok njihovega napada. To in dejstvo, da takratni langobardski kralj Agilulf očitno ni pomagal svojemu vojvodi, napotuje na predpostavko, da so Avari napadli Gisulfa v imenu kralja.[1]

Dva od sinov Gisulfa, Raduald in Grimoald sta bila zaporedoma vojvodi Beneventa. Grimoald je postal leta 662 celo kralj Langobardov.

Viri[uredi | uredi kodo]

Literatura[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Walter Pohl: Die Awaren. Ein Steppenvolk in Mitteleuropa 567–822 n. Chr. 2 Aufl. München 2002, S. 239, ISBN 3-406-48969-9.