General (Avstralija)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

General (izvirno angleško General; kratica GEN) je drugi najvišji vojaški čin in najvišji aktivni čin Avstralske kopenske vojske in je neposredni naslednik britanskega čina generala; velja za štirizvezdni čin.

Je enakovreden činu admirala Kraljeve avstralske vojne mornarice in činu zračnega glavnega maršala Kraljevega avstralskega vojnega letalstva. V Natovi strukturi činov spada v razred O-10. Podrejen je činu feldmaršala in nadrejen činu generalporočnika.[1]

Od leta 1966 je čin generala povezan s položajem načelnika Avstralske obrambne sile.

Oznaka čina generala je prekrižana sablja in baton, maršalska palica, nad njima pa se nahajata še zvezda in krona svetega Edvarda; torej ista kot je oznaka čina britanskega generala, pri čemer ima avstralska oznaka na spodnjem delu še napis Australia.

Seznam generalov[uredi | uredi kodo]

Naslednji Avstralci so bili povišani v čin generala:

Od leta 1966, ko je čin namenjen le za načelnika Avstralske obrambne sile, pa so bili povišani naslednji generali:

Britanec William Birdwood, ki je med prvo svetovno vojno poveljeval 1. avstralske imperialne sile, je imel v tem času imel čin generala Britanske kopenske vojske (1917) in nato od leta 1920 še v Avstralski kopenski vojski.

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. PACMAN, ADF Pay and Conditions Manual, Vol.2, Chap.1, Part.4, pg.1, sections 1.4.1 and 1.4.2, Edition AL12 (February 2008), People Strategies and Policy, Australian Department of Defence. (Online at http://www.defence.gov.au/DPE/PAC/V2_Ch1_Pt4.htm)

Glej tudi[uredi | uredi kodo]