Gemeinsame Normdatei

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Gemeinsame Normdatei
Gemeinsame Normdatei 2012 Opera.png
AkronimGND
OrganizacijaDNB
Uvedeno5. april 2012 (2012-04-05)
Zgled7749153-1
Spletna stranwww.dnb.de/EN/Professionell/Standardisierung/GND/gnd node.html Uredite to na Wikipodatkih

Gemeinsame Normdatei (kratica GND) je mednarodna normativna datoteka osebnih in korporativnih imen ter predmetnih oznak, ki jo upravlja Nemška nacionalna knjižnica (DNB) v sodelovanju z raznimi regionalnimi knjižničnimi omrežji v nemško govorečih deželah (Nemčija, Avstrija, Švica[1]) in drugimi ustanovami. Služi poenotenju katalogiziranja v knjižnicah, pa tudi muzejih in arhivih. V veljavo je stopila leta 2012.

Njena specifikacija določa hierarhijo visokonivojskih entitet in njihovih podrazredov, ki so uporabni v knjižnični klasifikaciji, ter pristop za nedvoumno razpoznavanje elementov. Vsebuje tudi ontologijo za predstavljanje znanja v semantičnih mrežah, ki je dostopna v formatu RDF.[2]

V zbirki je integrirana vsebina štirih normativnih datotek, ki so bile z uvedbo GND leta 2012 ukinjene:

  • Personennamendatei; PND (normativna datoteka osebnih imen)
  • Gemeinsame Körperschaftsdatei; GKD (normativna datoteka korporativnih imen)
  • Schlagwortnormdatei; SWD (normativna datoteka predmetnih oznak)
  • Einheitssachtitel-Datei des Deutschen Musikarchivs; DMA-EST (zbirka naslovov nemškega glasbenega arhiva)

Datoteka je leta 2014 vsebovala približno 7 milijonov vnosov za osebna imena, 1,6 milijona vnosov za organizacije in milijon predmetnih oznak ter krajevnih imen.[1] Povezana je z normativnimi zbirkami v drugih jezikih, SWD denimo s predmetnimi oznakami v francoski normativni datoteki RAMEAU in z datoteko Library of Congress Subject Headings ameriške Kongresne knjižnice.[3]

Hierarhija[uredi | uredi kodo]

Na najvišji ravni je sedem razredov entitet:[4]

Typ Nemško (uradno) Prevod
p Person (individualisiert) oseba (individualizirano)
n Name (nicht individualisiert) ime (neindividualizirano)
k Körperschaft korporacija
v Veranstaltung dogodek
w Werk delo
s Sachbegriff predmetna oznaka
g Geografikum krajevno ime

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 Wahlster, Wolfgang s sod., ur. (2014). »Semantic Linking in CONTENTUS«. Towards the Internet of Services: The THESEUS Research Program. Springer. str. 335. ISBN 9783319067551.
  2. GND Ontology – Namespace Document. 2012-06-30. Nemška nacionalna knjižnica. http://d-nb.info/standards/elementset/gnd. 
  3. Gödert, Winfried; Hubrich, Jessica; Nagelschmidt, Matthias (2014). Semantic Knowledge Representation for Information Retrieval. De Gruyter. str. 96. ISBN 9783110329704.
  4. Entitätencodierung: Vergaberichtlinien. Nemška nacionalna knjižnica. 19.4.2012. http://www.dnb.de/SharedDocs/Downloads/DE/DNB/standardisierung/entitaetencodierung.pdf?__blob=publicationFile. 

Glej tudi[uredi | uredi kodo]