Gemeinsame Normdatei

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Gemeinsame Normdatei (kratica GND) je mednarodna normativna datoteka osebnih in korporativnih imen ter predmetnih oznak, ki jo upravlja Nemška nacionalna knjižnica (DNB) v sodelovanju z raznimi regionalnimi knjižničnimi omrežji v nemško govorečih deželah (Nemčija, Avstrija, Švica[1]) in drugimi ustanovami. Služi poenotenju katalogiziranja v knjižnicah, pa tudi muzejih in arhivih. V veljavo je stopila leta 2012.

Njena specifikacija določa hierarhijo visokonivojskih entitet in njihovih podrazredov, ki so uporabni v knjižnični klasifikaciji, ter pristop za nedvoumno razpoznavanje elementov. Vsebuje tudi ontologijo za predstavljanje znanja v semantičnih mrežah, ki je dostopna v formatu RDF.[2]

V zbirki je integrirana vsebina štirih normativnih datotek, ki so bile z uvedbo GND leta 2012 ukinjene:

  • Personennamendatei; PND (normativna datoteka osebnih imen)
  • Gemeinsame Körperschaftsdatei; GKD (normativna datoteka korporativnih imen)
  • Schlagwortnormdatei; SWD (normativna datoteka predmetnih oznak)
  • Einheitssachtitel-Datei des Deutschen Musikarchivs; DMA-EST (zbirka naslovov nemškega glasbenega arhiva)

Datoteka je leta 2014 vsebovala približno 7 milijonov vnosov za osebna imena, 1,6 milijona vnosov za organizacije in milijon predmetnih oznak ter krajevnih imen.[1] Povezana je z normativnimi zbirkami v drugih jezikih, SWD denimo s predmetnimi oznakami v francoski normativni datoteki RAMEAU in z datoteko Library of Congress Subject Headings ameriške Kongresne knjižnice.[3]

Hierarhija[uredi | uredi kodo]

Na najvišji ravni je sedem razredov entitet:[4]

Typ Nemško (uradno) Prevod
p Person (individualisiert) oseba (individualizirano)
n Name (nicht individualisiert) ime (neindividualizirano)
k Körperschaft korporacija
v Veranstaltung dogodek
w Werk delo
s Sachbegriff predmetna oznaka
g Geografikum krajevno ime

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 Wahlster, Wolfgang s sod., ur. (2014). "Semantic Linking in CONTENTUS". Towards the Internet of Services: The THESEUS Research Program. Springer. str. 335. ISBN 9783319067551.
  2. GND Ontology – Namespace Document. 2012-06-30. Nemška nacionalna knjižnica. http://d-nb.info/standards/elementset/gnd. 
  3. Gödert, Winfried; Hubrich, Jessica; Nagelschmidt, Matthias (2014). Semantic Knowledge Representation for Information Retrieval. De Gruyter. str. 96. ISBN 9783110329704.
  4. Entitätencodierung: Vergaberichtlinien. Nemška nacionalna knjižnica. 19.4.2012. http://www.dnb.de/SharedDocs/Downloads/DE/DNB/standardisierung/entitaetencodierung.pdf?__blob=publicationFile. 

Glej tudi[uredi | uredi kodo]