Evropski bober

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Evropski bober

Ohranitveno stanje taksona
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Mammalia (sesalci)
Red: Rodentia (glodavci)
Družina: Castoridae (bobri)
Rod: Castor (bober)
Vrsta: C. fiber
Znanstveno ime
Castor fiber
Linnaeus, 1758

Evropski bober (znanstveno ime Castor fiber) je z do 30 kg telesne mase največji evropski glodavec. Odlično plava in se potaplja. Pri tem si pomaga s plavalno kožico med prsti in z velikim, ploskim repom, pokritim z golo, luskasto kožo.

Bober slovi po gradnji jezov, velikih bobrišč, v katerih ima svoj brlog, in kanalov, ki povezujejo vode na njegovem teritoriju.

Evropski bober v Sloveniji[uredi | uredi kodo]

V Sloveniji je bil bober v zgodovinskem času široko razširjen, zadnji zanesljivi podatki pa so iz 18. stoletja. Vse do pred kratkim je veljal v Sloveniji za izumrlega, leta 1998 pa se je ponovno spontano pojavil v dolini Krke kot posledica ponovne naselitve vrste v hrvaško Posavino.[2]

Novejši je podatek (2003) o pojavljanju bobra v Beli Krajini (A. Hudoklin).

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Batbold, J.; Batsaikhan, N.; Shar, S.; Hutterer, R.; Kryštufek, B.; Yigit, N.; Mitsain, G.; Palomo, L. (2016). »Castor fiber«. Rdeči seznam IUCN ogroženih vrst. 2016: e.T4007A115067136.
  2. »Strokovno izhodišče za vzpostavljanje omrežij NATURA 2000 - Bober (Castor fiber)« (PDF). Prirodoslovni muzej Slovenije. Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 21. februarja 2006. Pridobljeno 6. februarja 2007.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]