Erogena cona

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Erogéna cóna je del telesa, ki je spolno vzdražljiv. Vsak človek ima erogene cone. Čutnice so v koži in od tam posredujejo dražljaje dotika in pritiska v možgane, kjer jih zaznavamo. Vendar pa niso pri vseh ljudeh na istem mestu in vsakdo si želi dotikanja na drugačen način.

Seksologi razvrščajo erogene cone v tri skupine.

Arhaične erogene cone so oddaljene od spolovil, vendar zelo občutljive na dotik. Tako lahko med stimulacijo arhaičnih con uvrščamo božanje, poljub, nežno grizljanje ali lizanje po vratu, nežen dotik s prsti, sesanje spodnje ustnice, poljubljanje za ušesom, grizljanje »uhlja«, rahel dotik vzdolž hrbtenice in podobno.

Delovanje na področju sekundarnih erogenih con predstavlja že pravo predigro spolnemu odnosu. Sem uvrščamo predvsem nežno grizljanje, lizanje in sesanje prsnih bradavičk, energično masiranje in poljubljanje zadnjice ter nežne krožne gibe z roko po poraščenih predelih okrog spolovil.

Primarne erogene cone pa so dejansko spolovila. Pri ženski je to klitoris – ščegetavček, pri moških pa penis in moda: tu so prakse prijemi in možnosti občevanja neštete. Bistvo upravljanja s spolovili pa je le eno in zelo pomembno – bodite nežni.