Enciklopedija moderne Ukrajine

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Enciklopedija moderne Ukrajine
logo enciklopedije
UrednikiIvan Dziuba, et al.
DržavaUkrajina
Jezikukrajinščina
Subjektsplošno
Žanrenciklopedija
ZaložnikNASU Inštitut za enciklopedične raziskave
Datum izida
2001–danes (tiskana verzija),
2014-danes (spletna verzija)
Vrsta medijatiskana in spletna verzija
ISBN966-02-2074-X
Spletna stranhttp://esu.com.ua

Enciklopedija moderne Ukrajine (ukrajinsko Енциклопедія Сучасної України (ЕСУ)), skrajšano EMU, je nacionalna enciklopedija Ukrajine v več zvezkih. Gre za akademski projekt Inštituta za enciklopedične raziskave Nacionalne akademije znanosti Ukrajine. Danes je delo na voljo v tiskani izdaji in na spletu.

EMU zagotavlja celovito podobo sodobne Ukrajine, ki opisuje dogodke, institucije, organizacije, dejavnosti, pojme in ljudi od začetka 20. stoletja do danes. Zajema vsa področja življenja v Ukrajini in odraža trenutne poglede na zgodovinske dogodke in osebnosti.

Papirna izdaja[uredi | uredi kodo]

Prva izdaja je v teku. Načrtovanih je 30 zvezkov[1] — do leta 2020 je bilo izdanih 22 zvezkov in je že postala najobsežnejša papirna enciklopedija o Ukrajini doslej.

zvezka 16 in 17

EMU je že večkrat zasedla vodilna mesta v ukrajinski nacionalni oceni 'Knjiga leta', prejela je številne diplome, zlasti leta 2003 je postala nagrajenka ukrajinskega nacionalnega programa "Oseba leta-2002" v kategoriji "Kulturni projekt leta".[2]

Spletna enciklopedija[uredi | uredi kodo]

EMU se je na spletu predstavila javnosti oktobra 2014 in je še vedno v razvoju (seznam člankov je nepopoln). Vsa vsebina spletne enciklopedije je na voljo brezplačno. Zdaj je med priljubljenimi ukrajinskimi objavljenimi spletnimi mesti z okoli 100 tisoč unikatnimi obiskovalci na mesec in z več kot 1 milijonom obiskovalcev na leto[3]). Članki na spletni strani enciklopedije so organizirani po temah: vesolje in zemlja, ljudje, skupnost, znanost in humanistika, kultura.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]