El Calafate

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Glavna mestna ulica Avenida San Martín

El Calafate je manjše mesto v jugozahodnem delu province Santa Cruz na jugu Argentine. Leži ob južni obali Argentinskega jezera in okoli 320 km severozahodno od provincialnega glavnega mesta Río Gallegos. Ime je dobilo po grmu kalafate (Berberis buxifolia), ki je tipičen za območje Patagonije.

Daleč najpomebnejša dejavnost je turizem, saj mesto služi kot izhodišče do ledenikov v južnem delu narodnega parka Los Glaciares, ki leži okoli 50 do 80 km zahodno.

Mesto, kjer je pred tem stala oskrbovalnica za trgovce z volno z okoliških veleposestev, so argentinske oblasti ustanovile leta 1927, da bi pospešile naseljevanje juga države. Vanj se je priselilo nekaj prebivalcev Buenos Airesa, ki ga je takrat pestila gospodarska kriza. Pomemben mejnik predstavlja leto 1946, ko so po treh letih dogradili prostore za upravo narodnega parka, ki je dolgo bila anjpomembnejša ustanova naselja z okoli 100 stalnimi prebivalci in je poskrbela za elektrifikacijo, dala zgraditi cestne povezave, kinematograf in prvi hotel. V zadnjih 3 desetletjih 20. stoletja je postajal vedno bolj turistično zanimiv, kar se je odrazilo v hitri rasti števila prebivalstva, hotelov in ostale turistične infrastrukture. Leta 2001 je bilo 23 km vzhodno od mesta, ki je tedaj štelo okoli 6000 prebivalcev, dograjeno sodobno letališče, ki je še bolj pripomoglo k rasti mesta. Že leta 2006 naj bi tako štelo že več kot 12.000 prebivalcev, po navedbah časnika La Nación pa naj bi jih bilo že med 16.000 in 18.000, s čimer naj bi bilo za Río Gallegosom in Caleto Olivio, tretje največje mesto province Santa Cruz.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Koordinati: 50°20′S, 72°17′W