Efeb iz Antikitere

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Mladenič iz Antikitere ali Efeb

Efeb iz Antikitere, v muzeju uradno imenovan Antikythera Youth [1], je bronasti kip mladeniča, ki ga je leta 1900 odkrila nabiralka spužev na območju brodoloma ob otoku Antikitera v Grčiji. Bil je prvi iz serije grških bronastih kipov, ki so jih v dvajsetem stoletju našli v Egejskem in Sredozemskem morju in kar je temeljito spremenilo sodoben pogled na staro grško skulpturo [2]. Razbitine, ki so datirane okoli 70-60 pr. n. št., so prinesle tudi Mehanizem z Antikitere, astronomsko računsko napravo, značilno glavo stoičnega filozofa in kopico kovancev. Kovanci so obsegali nesorazmerno količino pergamonske cistoforične tetradrahme in efeških kovancev, kar je vodilo znanstvenike k domnevi, da so začeli potovanje na jonski obali, morda v Efezu. Noben od izkrcanega tovora ni izviral iz celinske Grčije [3].

Efeb, ki meri 1,96 metra, je bil najden v številnih fragmentih. Prvič je bil restavriran v 1950-ih pod vodstvom Christosa Karouzosa, s spremembo osredotočenosti oči, konfiguracije trebuha, povezave med trupom in desnim zgornjim stegnom in položajem desne roke. Rekonstrukcija velja za uspeh.

0027MAN Paris or Perseus2.jpg

Efeb ne ustreza znanemu ikonografskemu modelu in ni znanih kopij te vrste. V desnici bi lahko držal sferični predmet [4] in morda predstavljal Parisa, ki je dal jabolko razdora Afroditi. Ker pa je Paris dosledno prikazan pokrit in z značilno frigijsko kapo, so drugi znanstveniki predlagali brezbožnega, mladostnega Herakleja z jabolkom Hesperid. Lahko bi bil tudi mladi Perzej, ki drži glavo uboge Gorgone. Lahko bi bil tudi Apolon, "učen" Hermes, ki drži kerikej in deklamira, športnik, ki ima neko nagrado (sferični lekit) ali kroglo, piščalko ali jabolko. Kip bi lahko bil tudi pogrebni kip mladeniča.

Kip, datiran na okoli 340-330 pr. n. št., je eden najbolj bleščečih izdelkov peloponeškega bronastega kiparstva; individualnost in značaj, ki ga prikazuje, so spodbudili špekulacije o možnem kiparju. Morda je delo slavnega kiparja Evfranorja, ki je bil usposobljen v Polikletovi šoli, ki je naredil skulpturo Parisa.

Efeb iz Antikitere je shranjen v Narodnem arheološkem muzeju v Atenah. [5]

Sklici[uredi | uredi kodo]

 1. http://www.namuseum.gr/object-month/2012/jan/jan12-en.html
 2. Druge znane podvodne bronaste najdbe so bile:Brodolom Mahdia ob obali Tunizije, 1907; Maratonski deček ob obali Maratona, 1925; Pozejdon z rta Artemizij ob rtu Artemizij v severni Evboji, 1926; konj in jahač iz rta Artemizi, 1928 in 1937; Mladi zmagovalec najden v Fano, Italija, 1964; Bronasta bojevnika (bron iz Riace), 1972; Plesoči Satir iz Mazara del Vallo, blizu Brindisija, 1992 in Apoksiomenos' odkrit ob otoku Lošinj na Hrvaškem leta 1999.
 3. Svoronos 1911, Myers 1999, Dafas 2015.
 4. Minute fragments of bronze adhere to the fingers (Svoronos 1911, Myers 1999, Dafas 2015).
 5. Inv. no. 13396.

Reference[uredi | uredi kodo]

 • Bol, P. C. 1972. Die Skulpturen des Schiffsfundes von Antikythera. (Berlin: Mann).
 • Dafas, K. A., 2015. "The Casting Technique of the Bronze Antikythera Ephebe," in Z. Theodoropoulou-Polychroniadis and D. Evely (eds), Aegis: Essays in Mediterranean Archaeology presented to Matti Egon by the scholars of the Greek Archaeological Committee (Oxford), 137-146, figs 1-6.
 • Fraser, A. D. 1928."The Antikythera Bronze Youth and a Herm-Replica", American Journal of Archaeology 32.3 (July–September 1928), pp. 298–308. A Roman therm head of similar type; bibliography of early publications.
 • Semni Karouzou 1968. National Archaeological Museum Collection of Sculpture: A Catalogue (Athens).
 • Myers, Elisabeth Susan, 1999. "The Antikythera Youth in its context" Masters thesis, Louisiana State University (On-line text; pdf format).
 • Stais, V., Tsountas, C., and Kourouniotis, K., 1902. "Τὰ εὑρήματα τοῦ ναυαγίου τῶν Ἀντικυθήρων," Archaiologike Ephemeris, 145-148.
 • Svoronos, I. N., 1911. Τὸ ἐν Ἀθήναις Ἐθνικὸν Μουσεῖον (Athens), vol. 1.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]