Dvobarvni netopir

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Dvobarvni netopir

Ohranitveno stanje taksona
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Mammalia (sesalci)
Red: Chiroptera (netopirji)
Družina: Vespertilionidae (gladkonosi netopirji)
Rod: Vespertilio
Vrsta: V. murinus
Znanstveno ime
Vespertilio murinus
Linnaeus, 1758 [2]
Razširjenost dvobarvnega netopirja
Razširjenost dvobarvnega netopirja

Dvobarvni netopir (znanstveno ime Vespertilio murinus) je srednje velika vrsta netopirjev, razširjena v Evropi in Aziji.

Opis[uredi | uredi kodo]

Odrasli dvobarvni netopir doseže dolžino okoli 6,4 cm in ima razpon prhuti med 27 in 33 cm. Tehta med 12 in 23 grami. Ime je dobil po dvobravnem kožuhu. Po hrbtu je rdečkasto do temno rjave barve, dlaka pa ima srebrne konice. Trebuh je bel ali siv, uhlji, prhuti ter obraz pa so črni ali temno rjavi. Uhlji so kratki, široki in zaobljeni.

Najvišja zabeležena starost teh netopirjev je 12 let. Samice se med vzgojo mladičev zbirajo v kolonije od 50 pa do nekaj sto osebkov, običajno med majem in julijem. Samice skotijo v juniju običajno po dva mladiča, ki postaneta samostojna po 3 do 4 tednih. Samci se v skupine do okoli 250 osebkov zbirajo le spomladi in v zgodnjem poletju. Za to vrsto netopirjev je značilna sezonska migracija, najdaljšo pa so zabeležili leta 1989, ko so označeni osebki opravili pot dolgo 1440 km. Dvobarvni netopirji hibernirajo med oktobrom in marcem, med hibernacijo pa se ne združujejo v kolonije.

Dvobarvni netopir, moški

Eholociranje[uredi | uredi kodo]

Za lov uporabljajo eholociranje na frekvencah med 25 in 27 kHz. Najpogosteje lovijo v mraku na višinah med 10 in 20 m nad travniki, gozdovi in vodami, v urbanem okolju pa tudi nad uličnimi svetilkami. Kadar je prehladno ne lovijo.

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. Hutson, A.M., Spitzenberger, F., Aulagnier, S., Coroiu, I., Stubbe, M., Ariunbold, J., Buuveibaatar, V., Dorjderem, S., Monkhzul, Ts., Otgonbaatar, M. & Tsogbadrakh, M. (2008). »Vespertilio murinus«. Rdeči seznam ogroženih vrst IUCN. Verzija 3.1. Svetovna zveza za varstvo narave. Pridobljeno 22. novembra 2012.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: več imen: seznam avtorjev (povezava)
  2. Linnæus, Carl (1758). Systema naturæ per regna tria naturæ, secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis. Tomus I (v latinščini) (10 izd.). Holmiæ: Laurentius Salvius. str. 32. Pridobljeno 22. novembra 2012.