Društvo slovenskih režiserjev

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Društvo slovenskih režiserjev (kratica DSR) je stanovsko društvo slovenskih filmskih in televizijskih režiserjev.

Leta 2005, v letu stoletnice slovenskega filma, je skupina filmskih režiserjev, ki so prej tvorili jedro Sekcije režiserjev pri Društvu slovenskih filmskih ustvarjalcev ustanovila samostojno društvo - Društvo slovenskih režiserjev. Društvo ima sedež v Ljubljani in združuje poklicne filmske in televizijske režiserje režiserje vseh generacij, filmske in televizijske scenariste (DSR Scenaristi), ter asistente režiserje (sekcija asistentov režiserjev).

DSR je polnopravni član Zveze društev slovenskih filmskih ustvarjalcev (Zveza DSFU), krovne strokovne organizacije na področju produktivne kinematografije v Sloveniji.

DSR je polnopravni predstavnik Slovenije v dveh mednarodnih organizacijah: Zvezi evropskih avdiovizualnih režiserjev (La Fédération Européenne des Réalisateurs de l'Audiovisuel - FERA) in Zvezi scenaristov v Evropi (Federation of Screenwriter in Europe).

Angleško ime za DSR je Directors' Guild of Slovenia.

V temeljnem aktu DSR je zapisano: »Osnovni namen društva je vzpodbujati k samostojnemu, svobodnemu in ustvarjalnemu delovanju članov režiserjev v ugodnih pogojih, razvijati odgovoren odnos članov do poklica režiserja ter vzpodbujati poglobljeno spoznavanje dela slovenskih kot tudi tujih režiserjev.«

Predsedniki[uredi | uredi kodo]

Podredsedniki in podpredsednica[uredi | uredi kodo]

Vir[uredi | uredi kodo]

  • Društvo slovenskih režiserjev, Ljubljana

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]