Društvo Kočevarjev staroselcev

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Prireditev Kočevarjev staroselcev v kočevarskem centru v Občicah: predsednik društva Avgust Gril in župan Dolenjskih Toplic Jože Muhič

Društvo Kočevarjev staroselcev (kratica DKS) je društvo, ki združuje Kočevarje v Sloveniji, ki se leta 1941 niso izselili iz domovine, njihove potomce ter simpatizerje.[1] Ustanovljeno je bilo leta 1992 v Kočevskih Poljanah, danes pa ima sedež v lastnem kočevarskem centru v Občicah. V eni od dveh stavb je na podstrehi manjša muzejska zbirka, v drugi več maket kočevarskih vasi in hiš. Posestvo obsega še večji sadovnjak jablan.

Prvi predsednik društva je bil ing. Hans Ivan Jaklitsch iz Srednje vasi pri Črmošnjicah. Trenutni predsednik je Avgust Gril iz Kočevskih Poljan, Doris Debenjak iz Ljubljane je bila gospodarica in motor društva dolga leta, vse do svoje smrti.

Društvo Kočevarjev staroselcev med drugim ponuja tečaje v nemščini. Poleg tega si prizadeva za ohranjanje kulturne dediščine Kočevarjev in starih sadnih sort na Kočevskem.

Društvo se ima za organizacijo nemške manjšine in je skupaj s Kulturnim društvom nemško govorečih žena »Mostovi« v Mariboru včlanjeno v Zvezo kulturnih društev nemškogovoreče etnične skupnosti v Sloveniji.[2]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. »arhivska kopija«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 25. maja 2012. Pridobljeno 23. oktobra 2011.
  2. »gottscheer.net: Zahteve Zveze kulturnih društev nemškogovoreče etnične skupnosti v Sloveniji«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 12. junija 2008. Pridobljeno 24. oktobra 2011.