Dekle z bisernim uhanom

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Dekle z bisernim uhanom
nizozemščina: Meisje met de parel
UmetnikJan Vermeer
Letookoli 1665
VrstaTronie
TehnikaOlje na platnu
GibanjeNizozemska zlata doba
Mere44,5 cm × 39 cm
KrajMauritshuis, Haag, Nizozemska

Dekle z bisernim uhanom (nizozemsko: Meisje met de parel) je slika v oljni tehniki, ki jo je naslikal nizozemski slikar zlate dobe Jan Vermeer. Ustvarjena je bila okoli leta 1665. Svoje ime je pridobila šele konec 20. stoletja po velikem bisernem uhanu, ki ga nosi dekle na sliki. Delo je vrsto let v lasti muzeja Mauritshuis v Haagu in sicer od leta 1902, ter subjekt mnogih literarnih analiz. Leta 2006 jo je nizozemska javnost izbrala za najlepšo sliko Nizozemske.

Opis[uredi | uredi kodo]

Slika je tipa tronie, ki je pravzaprav nizozemska beseda za 'glavo' in ni bila mišljena kot portret. Tronie v svojem bistvu predstavlja tip osebnosti, poklica, stanu ali starosti. V tem primeru upodablja evropejsko dekle, oblečeno v eksotično oblačilo, orientalski turban in z nenavadno velikim bisernim uhanom. Leta 2014 je nizozemski antrofizik Vincent Icke podvomil o materialu uhana in zatrdil, da izgleda veliko bolj podoben loščeni pločevini kot biseru, na podlagi zrcalnega odseva svetlobe, njegove 'hruškaste' oblike in velikosti.

Delo je podpisano z "IVMeer", ni pa datirano. Predvidevajo, da je bilo delo naslikano okrog l. 1665.

Po najsodobnejšem restavratorskem podvigu v letu 1994 je subtilna barvna shema in intimnost dekličinega pogleda na opazovalca le še bolj poudarjena. Po obnovi dela so ugotovili, da je poprejšnje temnejše ozadje, ki je danes nekoliko lisasto, bilo v izvirniku temno emajl-zelene barve. Ta učinek je bil pridobljen z nanosom tankega transparentnega sloja barve – glazure – čez črno ozadje, ki ga vidimo sedaj. Na žalost sta dva organska pigmenta zelene glazure, indigo in barva vara, zbledele.

Več o tem[uredi | uredi kodo]

  • Liedtke, Walter A (2001). Vermeer and the Delft School. Metropolitan Museum of Art. ISBN 9780870999734. OCLC 893698712.

Zunanji viri[uredi | uredi kodo]