Dan D (glasbena skupina)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Dan D (skupina))
Skoči na: navigacija, iskanje
Dan D
Dan D.jpg
Skupina Dan D
Osnovni podatki
Izvor Zastava Slovenije Novo mesto, Slovenija
Slogi rock
Leta delovanja 1996–danes
Založba KifKif, ZKP
Spletna stran dan-d.net
Člani Tomislav Jovanovič - Tokac
Dušan Obradinovič - Obra
Marko Turk - Tučo
Nikola Sekulović
Boštjan Grubar
Nekdanji člani Primož Špelko (1996 - 2004)
Aleš Bartelj (1996 - 2004)
Andrej Zupančič (2004 - 2007)

Dan D je novomeška glasbena skupina, ki je z delovanjem pričela leta 1996.

Začetki[uredi | uredi kodo]

Dan D so leta 1996 nastali po razpadu skupine Mercedes Band. Tomislav Jovanović - Tokac (vokal) in Dušan Obradinović - Obra (bobni) sta k sodelovanju povabila tri izkušene glasbenike - Marko Turk - Tučo (ritem kitara), Primož Špelko (bas) in Aleš Bartelj (solo kitara).

Leta 1997 izdajo prvenec Igra z videospotoma za uspešnici - 'Za naju punca' in 'Bodi moja' (režija Ven Jemeršič). Dve leti kasneje je izšel album Ko hodiš nad oblaki z istoimenskim singlom. Tudi tokrat je album izšel pri Založbi Obzorja Helidon in v produkciji Boruta Činča (Buldožer).

Dan D so pa drugem albumu za potrebe promocije filma Notting Hill pripravili predelavo rock klasike 'Gimme some lovin', ki so jo naslovili 'Dej mi mal' ljubezni'. Spot za pesem je režiral Klemen Dvornik.

Katere barve je tvoj dan?[uredi | uredi kodo]

Sledil je nekaljletni ustvarjalni premor, saj sta skupino zapustila Primož Špelko in Aleš Bartelj. Nova zasedba je skupaj z novima članoma basistom Andrejem Zupančičem in klaviaturist Boštjanom Grubarjem ter producentom Žaretom Pakom pričela s snemanjem. Album Katere barve je tvoj dan?, ki je izšel leta 2004 pri založbi KifKif / Menart, zaznamuje večja žanrska raznolikost, nekaj zanimivih glasbenih gostov in singli 'Plešeš' (spot v režiji Klemna Dvornika), 'Čas', 'Voda' (spot v režiji Vena Jemeršiča je posnet v enem samem neprekinjenem kadru), 'Počasi' (spot je v starem razpadajočem hotelu Palace režiral Mitja Okorn), 'Le naprej' (spot je bil posnet v živo na naovomepkem koncertu in vsebuje koncerti avdio posnetek), Roke (gostja Polona Kasal je na prvi različici albuma vpisan pod psevdonimom, kasneje pa se pojavi v spotu v režiji Klemna Dvornika).

Skupina se leta 2006 pridruži Nikola Sekulović (basist), s katerim se Dan D vidneje predstavijo na podelitvi slovenskih medijskih nagrad Viktor, kjer so s skupino Siddharta izvedli združeno različico skladb 'Voda' in 'Male roke'. Postala je velika uspešnic leta 2007 in jo skupina kot bonus pesem izda na tretjem ponatisu oz tretji različici albuma. Prva različica CDja je bila v kartonskem ovitku in nakladi zgolj 500 izvodov, druga različica pa je vsebovala dodatne remikse skladb.

Ure letenja za ekstravagantne ptice[uredi | uredi kodo]

Dan D leta 2008 na radijske postaje pošljejo priredbo skladbe 'Lep dan za smrt' (spot s kadri Titovega pogreba je zmontiral Klemen Dvornik) kultne zasedbe Niet, ki so jo posneli na povabilo Vala 202. Konec istega leta so se odpravili na slovensko klubsko turnejo in na desetih koncertih predstavili skladbe s prihajajoče plošče. Napovedni singel albuma je bil 'Jutranja' (predstavljeni so bili kar trije spoti - privi z neobjavljeno studijsko različico pesmi, drugi s simfonično izvedbo v Križankah in tretji za albumsko različico), februarja 2009 mu je sledil 'Google Me' (spot je režiral Klemen Dvornik), junija 'Love song',(spot je režiral Klemen Dvornik) maja 2010 'Moj problem' (spot je režiral Radislav Jovanov - Gonzo) in aprila 2011 'Magično'.

Križanke[uredi | uredi kodo]

13. in 14. septembra 2009 so s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija nastopili v Križankah (prvotni koncert je bil hitro razprodan in je bil naknadno objavljen dodaten večer). Prvi nastop je posnela TV Slovenija, drugega pa je v živo prenašal Val 202.

Konec leta pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija izide dvojni CD in DVD, ki kot prva domača izdaja podpira tudi funkcijo multiangle, ki gledalcu omogoča izbiro med tremi zornimi koti/pogledi.

Cankarjev dom[uredi | uredi kodo]

13 let po izidu prvenca (13. 2. 2010) sta ponatisnjena prva studijska albuma Igra in Ko hodiš nad oblaki, ki sta bila že vrsto let razprodana. Izid pospremi poseben koncert v Cankarjevem domu, kjer so z glasbenimi gosti, ki so sodelovali pri njunem ustvarjanju, predstavili skladbe z obeh albumov.

Evropska prestolnica kulture 2012[uredi | uredi kodo]

Po nekajmesečnem odmoru Dan D z nastopom na otvoritvi Evropske prestolnice kulture v Mariboru predstavijo novo pesem z delovnim naslovom 'Kozlam' (kasneje poimenovano 'Čuti se kot konec sveta').

Tiho[uredi | uredi kodo]

Jeseni 2012 Dan D napovedo predrugačeno nadaljevanje koncertnih nastopov v akustičnem minimalističnem glasbenem izrazu. Projekt 'Tiho' se od 'Izštekanega' razlikuje v zelo pomembni 'sestavini': inštrumentih. Namesto ustaljenih akustičnih (akustične kitare, boben, klavir ipd.) so posegli po nekonvencionalnih in ‘odštekanih’ glasbilih (žlica, kuhalnica, ribežen, zvončki, bisernica, ukulele, bariton, steklenice …).

V podporo turneji so septembra 2012 v zgodnjih jutranjih urah izvedli nenapovedan jutranji nastop na Železniški postaji Ljubljana.

Kaseta & poleno[uredi | uredi kodo]

Turnejo 'Tiho' jeseni 2012 pospremi izid avdio kasete. Še večja posebnost kot sam format je bila njegova ‘embalaža’ - okroglo, unikatno in na roke izdelano poleno iz jelševega lesa, pri ustvarjanju katerega so sodelovali tudi člani zasedbe. Na kaseti so bile zbrane predrugačene izvedbe sedmih že znanih uspešnic ter tri nove skladbe. Zadnja posnetka na strani A in B pa sta poslušalcem ponujala vpogled na priprave oz. razvoj projekta ‘Tiho’, saj je prvi nastal na vajah na podstrehi pevca Tomislava Jovanovića - Tokca, drugi pa na koncertu na Lentu istega leta.

Kino Šiška[uredi | uredi kodo]

Turneja 'Tiho', ki je prvotno potekala od 10. oktobra do 30. novembra na 13-ih izbranih koncertnih prizoriščih po Sloveniji, se po zadnjem nastopu ni končala.

Zaradi razprodanega prvega večera so 8. in nato še 9. marca 2013 Dan D ‘Tiho’ odigrali v Katedrali Kina Šiška. Istočasno je pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija izšel CD 'Tiho' na katerem je 17 pesmi, ki so jih v okviru turneje v živo posneli v klubu Lokal Patriot v Novem mestu.

5. oktobra 2013 je nacionalna televizija prvič predvajala dokumentarni glasbeni film z različnih koncertnih in vadbenih prizoriščih turneje 'Tiho', katerga jedro predstavljajo posnetki obeh koncertov v Kinu Šiška, ki ju je povezoval Jure Longyka.

Pozitivne misli[uredi | uredi kodo]

Januarja 2014 Dan D za Telekomovo oglasno akcijo s slovenskimi športniki predstavijo 'Pozitivne misli' - prvo studijsko pesem po letu 2009, ko so izdali album Ure letenja za ekstravagantne ptice. Skladba 'Pozitivne misli' se je uvrstila na letno lestvico največkrat predvajanih skladb SloTop50 leta 2014.

DNA D

Po albumu in turneji Tiho si je skupina spet zaželela tršega zvoka in se vrnila k svojim koreninam. 1. aprila 2015 je izšel 1. del albuma DNA D, ki je bil posnet v dveh dneh decembra 2014 v prostoru za vaje, zvok pa je nato obdelal Žarko Pak. Ovitek je oblikoval Gsus Ajax in pri tem uporabil izsledke genetske raziskave, ki jo je na podlagi dejanskih organskih vzorcev članov skupine opravil ljubljanski Inštitut za DNk analize. Na prvi plošči albuma je deset novih avtorskih pesmi in priredba skladbe Tako lep dan za smrt skupine Niet. Prvi single z albuma je skladba 'Kozlam', pri kateri so se pod skupnim imenom Ljudska fronta skupini pridružili pevci Gregor Skočir (Big Foot Mama), Jernej Dirnbek in Tone Kregar (oba Mi2), Tomi Meglič (Siddharta) ter Borut Marolt (Niet). Drugi del albuma bo izšel 1. novembra 2015.

Diskografija[uredi | uredi kodo]

Priznanja[uredi | uredi kodo]

  • 2004 - Nagrada glasbenih urednikov za album leta (Katere barve je tvoj dan?)
  • 2004 - Nagrada glasbenih urednikov za skupino leta
  • 2004 - Nagrada glasbenih urednikov za pevca leta (Tomislav Jovanovič - Tokac)
  • 2005 - Nagrada glasbenih urednikov za skupino leta
  • 2005 - Nagrada SRF (Slovenskega radijskega festivala) za Pesem leta (»Počasi«)

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]