Casablanška konferenca

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Od leve proti desni: general Giraud, predsednik Roosevelt, general De Gaulle in premier Churchill na konferenci, 24. januar 1943.

Cassablanska konferenca je bila konferenca, ki je potekala v hotelu Anfa v Casablanci v francoskem Maroku od 14. januarja do 24. januarja 1943. Cilj konference je bil načrtovanje evropskih bojnih akcij zaveznikov za naslednjo fazo v drugi svetovni vojni.[1]

Konference so se udeležili ameriški predsednik Franklin Delano Roosevelt, predsednik britanski vlade Winston Churchill, voditelj Svobodne Francije Charles de Gaulle, francoski general Henri Giraud ter arabski sultan Mohammed V. Sovjetski predsednik Josif Stalin je zavrnil povabilo na konferenco, ko je sporočil, da bitka pri Stalingradu zahteva njegovo prisotnost v Sovjetski zvezi.

Konferenca je poleg načrtovanja bojev zaveznikov obravnavala tudi širša vprašanja diplomatske politike. Razprava in pogajanja so prinesla tako imenovan Casablanški sporazum. Ta sporazum je postal enoten glas nepopustljive zavezniške volje, povzročil pa je tudi odločnost, da se bodo sile osi bojevale do končnega poraza.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Miller, Susan Gilson. (2013). A history of modern Morocco. New York: Cambridge University Press. ISBN 978-1-139-62469-5. OCLC 855022840.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]