Pojdi na vsebino

Brez povratka 4

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Brez povratka 4
RežijaDavid R. Ellis
ProdukcijaCraig Perry
Warren Zide
ScenarijEric Bress
Jeffrey Reddick
VlogeBobby Campo
Shantel VanSanten
Mykelti Williamson
GlasbaBrian Tyler
DistribucijaNew Line Cinema
Datum izida
28.avgust 2009
Dolžina
82 min.
DržavaZdružene države AmerikeZDA
Jezikangleščina
Proračun$40.000.000

Brez povratka 4 (izvirni angleški naslov The Final Destination) je 3D nadnaravna grozljivka iz leta 2009, delo filmskega režiserja Davida R. Ellisa in scenarista Erica Bressa, Oba sta skupaj delala že na Brez povratka 2 (Final Destination 2). Film je bil izdan 28. avgusta 2009 in je četrti del iz filmske serije Brez povratka (Final Destiantion). Je prvi iz filmske serije, ki je bil posnet v HD 3D tehniki. Je tudi najbolj dobičkonosen iz filmske serije saj je zaslužil 186 milijona $ po celem svetu, čeprav je prejel najslabše odzive kritik. Filmu je sledil Brez povratka 5 (Final Destination 5) leta 2011.

Film je bil zadnji izdan strani New Line Cinema, katero je nato zamenjal Warner Bros.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Študent Nick O'Bannon se udeleži avtomobilske dirke s svojim dekletom Lori Miligan in njunima prijateljema; Huntom Wynorski in Janet Cunningham, ko doživi vizijo, v kateri se zgodi strašna nesreča, v kateri umre nekaj ljudi in uniči prizorišče. Nick sproži paniko in se spre z Carterjem Danielsem, ki svoji ženi naroči, da počaka na prizorišču, ko bo on sledil Nicku ven. Prizorišče zapustijo tudi avtomehanik Andy Kewzer in njegovo dekle Nadia Monroy, ter mlada mama Samantha Lane, katerim sledi varnostnik George Lanter. Ko se zgodi nesreča, George ne dovoli Carterju, da bi se vrnil po svojo ženo. Med kričanjem na ostale Nadio obglavi avtomobilska guma, ki prileti iz stadiona.

Nekaj dni po nesreči, želi pijan Carter zažgati križ pred Georgevo hišo, saj je po njegovem on krivec za smrt njegove žene. Vendar čudna naključja povzročijo, da se njegov tovornjak odpelje sam od sebe. Ko Carter skuša prevzeti nadzor nad vozilom ga zagrabi kljuka njegovega tovornjaka, ki se vžgi in tako Carterja ubije. Naslednji dan Samantho ob koncu obiska lepotilnega salona ubije kamen, ki prileti v njeno oko. Ko za to prebere Nick v časopisu, je prepričan, da je smrt prihaja po življenja v istem zaporedju, kot bi morali umreti v nesreči. Hunt in Janet mu nočeta verjeti, vendar prepriča Georga. Skupina želi opozoriti Andya, vendar slednjega po vrsti čudnih naključij odvrže v kovinsko ograjo, kjer ga razkosa. Ko Nick dobi vizijo v zvezi z vodo, se odpravi opozorit Hunta, ki je odšel na kopališče, Lori in George pa skušata najti Janet, ki obtiči v avtopralnici. Hunt odvrže svoj srečni kovanec v bazen, in ko gre ponj se začne bazen prazniti. Ujame se na odprtino za praznjenje bazena, in njegovo drobovje povleče skozi sistem še preden ga Nick utegne rešiti. Lori in George rešita Jannet iz avtopralnice v zadnji sekundi. Kasneje skuša George narediti samomor, ker se obtožuje za smrt svoje družine v prometni nesreči, vendar vsak samomor propade. Lori verjame, da so se s tem, ko so rešili Janet, izbrisali iz seznama smrti. Zato začnejo proslavljati.

Nick se nato spomni kavboja Jonathana Grovesa, s katerim so zamenjali sedeže na dirki. Zave se, da je on naslednji na smrtnem seznamu. Z Georgom se odpravita v bolnišnico, kjer Jonathan okreva zaradi poškodb iz nesreče na dirki. Ko voda iz kadi v nadstropju, ki leži nad Jonathanovo sobo, začne curljati na elektronske naprave, Jonathan pade iz postelje in poskuša prečkati sobo do izhoda. Ko prideta Nick in George, se v trenutku na Jonathana sesuje kad. Nato Georga na cesti povozi rešilni avto, Nick pa spozna, da sta Lori in Janet še vedno v nevarnosti. Nick steče v kino in reši Lori, Janet pa zaradi verižne reakcije umre ko pride do eksplozije za filmskim platnom. Stavba se zaradi eksplozije začne sesuti in Lori povleče mehanizem premikajočih stopnic in jo ubije. Nick se zave, da je to vizija in rešilec nenadoma povozi do smrti Georga.

V kinu Lori začne sumiti, da je nekaj narobe, vendar jo Janet miri. Nick steče v sobo za filmskim platnom, da bi preprečil eksplozijo, vendar ga tam na tla spravi pištola za žeblje. Nick tako aktivira požarni alarm in vsi so rešeni. Čez dva tedna, Nick opozori delavca, blizu njihovega najljubšega bara ''Ubijalska kava'', zaradi napake pri delu, vendar ga ta presliši. Med pogovorom z Lori in Janet se Nick spomni, da jih smrt želi ubiti na mestu, ko bodo vsi skupaj. Ravno v tistem trenutku, zaradi napake delavca, pridrvi tovornjak v bar in jih pobije. Nato v rentgenskem stilu prikaže kako vsi trije umrejo.

Igralci[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]