Brez povratka 2

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Brez povratka 2
RežijaDavid R. Ellis
ProdukcijaWarren Zide
Craig Perry
ScenarijJ. Mackye Gruber
Eric Bress
Jeffery Reddick
VlogeAli Larter
A. J. Cook
Michael Landes
GlasbaShirley Walker
DistribucijaNew Line Cinema
Datum izida
31.januar 2003
Dolžina
90 min.
DržavaZdružene države AmerikeZDA
Jezikangleščina
Proračun$26.000.000

Brez povratka 2 (izvirni angleški naslov Final Destination 2) je ameriška nadnaravna grozljivka iz leta 2003, delo filmskega režiserja Davida R. Ellisa. Scenarij sta napisala J. Mackye Gruber in Eric Bress, ki je osnovan na Gruberjevi zgodbi in ustvarjalca filmske serije Jefferya Reddicka. Film je nadaljevanje Brez povratka (Final Destination) iz leta 2000, in drugi film v filmski seriji Brez povratka (Final Destination) .

Po finančnem uspehu Brez povratka se je filmski studio New Line Cinema dogovoril z Reddickom o nadaljevanju. Film so snemali v Vancouvru in ob jezeru Okanagan. Brez povratka 2 je bil izdan 31. januarja 2003, 22. julija 2003 pa je bil izdan tudi na DVD, vključno s komentarji, izbrisanimi prizori, dokumentarci, in ostalimi posnetki.

Film je prejel mešane odzive. Negativni so ga imenovali za ''nesmiselnega in nadležnega'' ter za ''preveč podobnega prvemu filmu'', pozitivni pa so ga imenovali za ''pravi film za oboževalce grozljivk'', ''za film, ki pokaže pravi odnos med strahom in smehom'' ter za ''pravo zabavo glede na današnje grozljivke''. Film je zaslužil 90 milijonov $ po celem svetu. Bil je nominiran za štiri nagrade, vključno za nagrado Saturn za najboljšo grozljiivko.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Leto po dogodkih v prvem filmu, se študentka Kimberly Corman odpravi na Florido v Dayton Beach. med poletnimi počitnicami skupaj s prijatelji Shaino McKlank, Danom Estevezem in Frankiem Whitmanom. Na poti tja Kimberly doživi vizijo, v kateri vidi verižno avtomobilsko trčenje, v katerem umrejo vsi vpleteni. Preden zavije na avtocesto prepreči to še nekaterim ljudem; vključno z zmagovalcem loterije Evanom Lewisom, vdovo Noro Carpenter in njenim petnajstletnim sinom Timom, poslovnico Kat Jennings, zadetkom Roryem Petersom, nosečo Isabello Hudson, srednješolsko učiteljico Eugene Dix in namestnikom Thomasom Burkom. Thomas izpraša Kimberly medtem pa umrejo Shiana, Dano in Frankie.

Preživeli na policijski postaji izvejo za prekletstvo leta 180. Kasneje v verižni reakciji umre Evan, na katerega pade lestev. Thomas raziskuje dogodke glede leta 180 in izve, da je Alexa Browninga ubila opeka, ki je padla nanj. Kimberly obišče edino preživelo leta 180, Clear Rivers, ki je prostovoljno zaprta v psihiatrični bolnišnici. Clear zavrne kakršnokoli pomoč, vendar ko izve, da preživeli umirajo po vrstnem redu, jo opozori naj pazi na ''znamenja'' Smrti. Ko Kimberly pride domov, doživi še eno vizijo, zato skupaj s Thomasom odhitita na pomoč k Nori in Timom, vendar sta prepozna in Tim umre. Clear se odloči, da bo pomagala preživelim, zato Kimberly in Thomasa predstavi pogrebniku Williamu Bludworthu, ki jim pove da samo ''novo življenje'' lahko premaga Smrt. Tako so prepričani, da če bo Isabella rodila, bo tako Smrtin načrt uničen in vsi bodo rešeni.

Isabella skozi film uspešno rodi sina, preživita pa le Kimberly in Thomas. Vendar, ker Isabella v viziji niti ne bi umrla, se načrt Smrti še kar nadaljuje.

Igralci[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]