Brez povratka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Brez povratka
RežijaJames Wong
ProdukcijaGlen Morgan
Warren Zide
Craig Perry
ScenarijJeffrey Reddick
VlogeDevon Sawa
Ali Larter
Kerr Smith
Tony Todd
GlasbaShirley Walker
Datum izida
17.marec 2000
Dolžina
98 min.
DržavaZdružene države AmerikeZDA
Jezikangleščina
Proračun$23.000.000

Brez povratka (izvirni angleški naslov Final Destination) je ameriška nadnaravna grozljivka iz leta 2000, delo filmskega režiserja Jamesa Wonga in prvi del iz filmske serije Brez povratka (Final Destination). Scenarij so napisali James Wong, Glen Morgan in Jeffrey Reddick, ki se navezuje na zgodbo Reddicka. V filmu igrajo Devon SawaAli LarterKerr Smith in Tony Todd. Sawa igra najstnika, ki ima pred vzletom vizijo, da bo letalo eksplodiralo. Skupaj z nekaj sošolci se reši iz letala, preden to res raznese. Toda Smrt kasneje začne jemati življenja vsem, ki bi na letalu morali umreti.

Film so snemali v New Yorku in Vancouvru, nekaj scen pa so posneli tudi v Torontu in San Franciscu. Film je bil izdan 17. marca 2000, in je postal finančni uspeh, saj je že v prvem tednu zaslužil 10 milijonov $. Film je bil 26. septembra 2000 izdan na DVD v ZDA in v Kanadi, vključno s komentarji, izbrisanimi prizori in dokumentarci.

Film je prejel mešane odzive. Negativni so ga imenovali za preveč ''dramatičnega'' in za ''film za najstnike'', medtem ko so ga pozitivni imenovali za ''odštekanega'' in za nekaj novega v žanru grozljivk. Film je prejel nagrado Saturn za najboljšo grozljivko in za najboljšega mlajšega igralca (Sawa). Filmov uspeh je tako povzročil, da je nastalo še več nadaljevanj, romanov in stripov.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Srednješolec Alex Browning se z letalsko družbo Volée, skupaj s sošolci vkrca na let 180, saj gredo na izlet v Pariz. Pred vzletom ima Alex videnje, v kateri letalo po zletu eksplodira in ubije vse na njem. Ko se nekateri dogodki ponovijo, se Alex spre z rivalom Carterjem Hortonom. To privede do tega, da zapustita letalo skupaj z Alexovim najboljšim prijateljem Todom Wagnerjem, Carterjevim dekletom Terry Chaney, učiteljico Valerie Lewton in študentoma Billyem Hitchcockom in Clear Rivers. Noben od ostalih potnikov, razen Clear, ne verjame Alexu dokler letalo zares ne eksplodira in ubije vse na njem. Po tem preživele zaslišita FBI agenta, ki menita da je Alex nekako povezan z eksplozijo letala.

Devetintrideset dni pozneje, se preživeli udeležijo spominskega obeležja za žrtve eksplozije. To noč umre Tod, ki se zaradi verižne reakcije zadavi v kopalnici. Njegova smrt zgleda kot samomor, vendar Alex ne verjame da bi se Tod ubil. Zato skupaj z Clear vdre v mrtvašnico, da bi videla Todovo truplo. Tam srečata pogrebnika Williama Bludwortha, ki jima pove, da so pretentali Smrt, ki sedaj jemlje življenja po vrstnem redu kot bi morali umreti na letalu. Naslednji dan se Alex in Clear dobita na kavi, da bi se pogovorila o tem kaj je rekel pogrebnik. Alex je prepričan, da morata biti pozorna na znamenja, medtem ko je Clear še vedno skeptična. Skupaj opozorita ostale preživele in ko Carter začne izzivati Alexa, Terry jezna odide in do smrti jo povozi avtobus.

Alex izve, da je naslednja na vrsti ga. Lewton, zato steče k njej, da bi jo opozoril. Ker Lewtonova meni, da Alex nima dobrega namena, pokliče agenta FBI, ki Alexa odpeljeta na zaslišanje. Alexa kasneje izpustita, ker nimata dokazov proti njemu. Alex se vrne k Lewtonovi, vendar je prepozen. Verižna reakcija povzroči, da na Lewtonovo padejo kuhinjski noži in jo ubijejo.

Ostali preživeli se skupaj peljejo čez mesto in razpravljajo kaj storiti. Med razpravo Carter izve, da je naslednji. Namensko parkira na tirnicah medtem ko prihaja vlak, saj ne more verjeti da nima nadzora nad svojim življenjem. V zadnjem trenutku si premisli, vendar se ne more rešiti iz varnostnih pasov. Iz avta ga reši Alex, preden vlak popolnoma uniči avto. Čez nekaj trenutkov Billya obglavi del avtomobila.

Alex se začne skrivati v neki koči, saj ve da je naslednji na vrsti, vendar se kasneje spomni, da se je presedel in da je naslednja na vrsti Clear. Alex ji odhiti na pomoč, medtem ko ga lovita agenta FBI. Alex reši Clear tik preden raznese avtomobil v katerem se nahaja.

Šest mesecev kasneje se Alex, Clear in Carter odpravijo v Pariz, da bi proslavili njihovo preživetje. Alex tam spozna, da Smrt njega ni nikoli preskočila. Ko opazi še nekaj znamenj in ga skoraj povozi avtobus, proti njemu zaniha elektronski napis, vendar ga v zadnjem trenutku stran porine Carter. Alex reče, da ga je Smrt preskočila in Carter vpraša kdo je naslednji. Takrat napis spet zaniha, tokrat proti Carterju, kar pomeni da je načrt Smrti še vedno v teku.

Igralci[uredi | uredi kodo]

Veliko filmskih likov je bilo poimenovanih po slavnih režiserjih, igralcih in producentov grozljivk: Billy Hitchcock je imenovan po Alfredu Hitchcocku, družina Browning in Tod Waggner so poimenovani po Todu Browningu, Larry Murnau po Friedrichu Wilhelm Murnau, Blade Dreyer po Carlu Theodoru Dreyeru, Valerie Lewton po Valu Lewtonu, agent Schreck po Maxu Schrecku, Terry Chaney po Lonu Chaneyu, Christa Marsh po Fredricu Marchu, agent Weine po Robertu Wieneu in George Waggner je neposredno poimenovan po producentu grozljivk Georgu Waggnerju.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]