Brez povratka 5

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Brez povratka 5
RežijaSteven Quale
ProdukcijaCraig Perry
Warren Zide
ScenarijEric Heisserer
Jeffrey Reddick
VlogeNicholas D'Agosto
Emma Bell
Miles Fisher
Arlen Escarpeta
David Koechner
Tony Todd
GlasbaBrian Tyler
DistribucijaWarner Bros. Pictures
Datum izida
12.avgust 2011
Dolžina
92 min.
DržavaZdružene države AmerikeZDA
Jezikangleščina
Proračun$40.000.000

Brez povratka 5 (izvirni angleški naslov Final Destination 5) je ameriška nadnaravna 3D grozljivka iz leta 2011, delo filmskega režiserja Stevena Quala. Scenarij je pa napisal Eric Heisserer. Film je peti iz filmske serije Brez povratka (Final Destination). V filmu igrajo Nicholas D'AgostoEmma BellMiles FisherArlen EscarpetaDavid Koechner in Tony Todd. Film je bil izdan 12. avgusta 2011. Prejel je večinoma pozitivne kritike in zaslužil 157 milijonov $.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Sam Lawton se s svojimi kolegi iz podjetja odpravi na službeni izlet. Ko prečkajo most North Bay, Sam doživi videnje, v katerem se most poruši in vsi razen njegove bivše punce Molly Harper umrejo, saj jo Sam pravi čas spravi čez most. Sam zažene paniko in izstopi iz avtobusa preden se most res poruši, skupaj z Molly, prijateljema Nathanom Searsem in Petrom Friedkinom, Petrovo punco Candice Hooper, šefom Dennisom Lapmanom in sodelavcema Olivio Castle ter Isaacom Palmerjem. Agent FBI Jim Block, ne verjame, da je Sam odgovoren za uničenje mostu, vendar se ga odloči nadzorovati. Na pogrebu ostalih sodelavcev, pogrebnik William Bludworth skrivnostno pove preživelim, da ''Smrt ne mara biti ogoljufana'', in da naj bodo previdni. Ker vsi mislijo da je to nesmisel, ga ignorirajo in odidejo.

Kasneje se Candice odpravi na vadbo gimnastike skupaj s Petrom. Verižna reakcija povzroči, da Candice pade in si zlomi hrbtenico, kar povsem pretrese Petra. Naslednji dan Isaacu pade na glavo kip Bude in ga ubije med akupunkturo v kitajskem salonu. Bludworth ostalim preživelim pove, da če hočejo pretentati Smrt, morajo ubiti nekoga, ki ne bi umrl na mostu, s čimer bi dobili preostali čas njegovega življenja. Isti dan Olivia odide na lasersko operacijo očesa. Medtem, ko njen okulist išče njene izvide, ji laser poškoduje oko in dlan. Olivia se reši, k njej prihitita Sam in Molly, vendar kasneje pade skozi okno na avto in umre. Sam ugotovi, da umirajo po zaporedju kot bi morali umreti na mostu. Skupaj z Molly ugotovita, da je naslednji na vrsti Nathan.

Medtem Nathan, ki se vrne v tovarno, po nesreči ubije sodelavca Roya Carsona z dvižno kljuko, kar mu prinese preostanek Royevega življenja. Ko Dennis prispe na kraj dogodka, da bi Nathana povprašal o nesreči, vanj zleti ključ in ga ubije.

Ta večer Sam dela v restavraciji in prosi svojega šefa, če bi mu pustil restavracijo po zaprtju za zmenek z Molly. Peter, ki po Candicini smrti podleže paranoji in norosti, zmoti zmenek in pove, da želi ubiti Molly ter tako pridobiti njeno življenje. Ko Peter izvleče pištolo, Molly in Sam zbežita v kuhinjo. V restavracijo pride tudi agent Block, ki zasliši strele, vendar ga Peter hitro ubije. Ker sedaj verjame, da je varen, se Peter odloči ubiti še Molly in Sama in tako odstraniti vse priče. Sledi pretep, v katerem Sam ubije Petra. Sam verjame, da je z ubojem Petra dobil življenjsko dobo agenta Blocka, ki ga je prej ubil Peter.

Dva tedna kasneje se Sam in Molly odpravita z letalsko družbo Voleé v Pariz. Takoj ko se usedeta, na letalu pride do prepira med dvema potnikoma (Alexom Browingom in Carterjem Hortonom), ki sta nato skupaj z nekaterimi potniki odstranjena iz letala. Sam sliši, da je eden od potnikov imel vizijo in se zave, da sta z Molly na letu 180, vendar je prepozno, saj se po vzletu vžge eden od motorjev, ki povzroči eksplozijo letala. Na Royevem pogrebu Nathan izve, da je Roy imel možgansko anevrizmo, zaradi katere je bila njegova smrt le še vprašanje časa. Nathan se zave, da je še vedno v nevarnosti, kmalu za tem pa ga ubije kolo letala leta 180, ki po eksploziji pade na lokal, v katerem je pogrebščina. Nato se prikažejo še dogodki iz prvih štirih filmov.

Igralci[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]