Bog of Allen

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Bog of Allen – v daljavi Croghan Hill, Offaly

Bog of Allen (irsko Móin Alúine) je veliko visoko barje v središču Irske med rekama Liffey in Shannon.

Barje je 958 kvadratnih kilometrov veliko in leži v grofijah Offaly, Meath, Kildare, Laois in Westmeath[1]. Družba Bórd na Móna v lasti države v velikem obsegu mehansko nabira šoto. Območje je prepredeno s kilometri ozkotirnih industrijskih železnic za prevoz šote v predelovalne obrate in elektrarne s pogonom na šoto. Poleg tega se odrezani deli uporabljajo kot površina za pašo. Barje prečkata Grand Canal (irsko An Chanáil Mhór, Veliki kanal), ki povezuje Dublin na vzhodu Irske z reko Shannon na zahodu, in Royal Canal (irsko An Chanáil Ríoga, Kraljevski kanal), prvotno zgrajen za tovorni in potniški prevoz od reke Liffey v Dublinu do Longforda. Kanal je v poznem 20. stoletju propadel, vendar je bil večji del obnovljen za plovbo.

Zaščita[uredi | uredi kodo]

Irish Peatland Conservation Council opisuje barje kot »pomembno območje šotišč in je del irske naravne dediščine kot Knjiga iz Kellsa.[2] Barje se je po stoletjih kmetijskega izkoriščanja in nedavnih posegih močno zmanjšalo. Prizadevajo si za ohranitev njegovih delov.

Arheološki pomen[uredi | uredi kodo]

Šota vsebuje dragocen del arheološkega zapisa[3]. Zaradi posebnih razmer konserviranja so v šoti ohranjeni številni predmeti, ki bi običajno propadli, kot na primer lesene strukture in predmeti. V mnogih delih območja so pri industrijski obdelavi odkrili arheološke ostanke [4], kot so poti. Te poti so lesene steze, ki so bile zgrajene v prazgodovini in v srednjeveškem obdobju in so ljudem in živalim omogočale prečkanje obsežnih območij šotišč, zdaj pa nam omogočajo vpogled v gospodarstvo in način življenja družb, ki so obstajale okrog barja. Razmere ohranjanja v barju ponujajo vrsto dokazov paleolitskega okolja, kot so cvetni prah in rastlinski makrofosili, ki se pogosto proučujejo skupaj z arheološkimi dokazi, da bi lahko spoznali okolje in okolico barja.

Paleookoljske študije[uredi | uredi kodo]

Številne študije so se osredotočile na rekonstrukcijo preteklih okolij s proučevanjem paleookoljskih elementov, shranjenih na tem območju. Barja, kot je to, so še posebej zanimiva, saj so ombotrofna barja zelo občutljiva za spremembe padavin in so izjemno slabo preskrbljena s hranili. Študija, izvedena na barju Daingean, je preiskovala uporabo ameb s hišicami za rekonstrukcijo sprememb v padavinah, kar je povezala s spremenljivostjo podnebja v holocenu.[5] Take študije so pomembne, saj lahko obveščajo o odzivu preteklih družb na podnebne spremembe.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "Bog of Allen Map and Guide". Irish Peatland Conservation Council. Pridobljeno dne 19 July 2009.
  2. "Bog of Allen Survey". Irish Peatland Conservation Council. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 9 December 2010. Pridobljeno dne 19 July 2009.
  3. "Archived copy" (PDF). Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 2007-11-19. Pridobljeno dne 2010-06-24.CS1 vzdrževanje: arhivirana kopija kot naslov (link)
  4. "Archived copy". Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2010-03-26. Pridobljeno dne 2010-06-24.CS1 vzdrževanje: arhivirana kopija kot naslov (link)
  5. http://www.soes.soton.ac.uk/staff/ejr/Rohling-papers/2004-Mayewski%20et%20al%20Holocene%20climate%20variability%20QR62.pdf

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Koordinati: 53°17′N 6°58′W / 53.28°N 6.96°W / 53.28; -6.96