Beherovka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Beherovka
Becherovka bottle.jpg
Vrsta pijače grenčica
Stopnja alkohola 38 %
Proizvajalec Jan Becher — Karlovarská Becherovka, a.s.
Država izvora Karlovi Vari , Češka
Predstavljen 1807
Sorodne pijače Jägermeister, Cynar, Underberg, Unicum, Fernet Stock, Fernet Branca

Beherovka (češko Becherovka) je grenak zeleno-rumeni liker iz Karlovih Varov (Karlovy Vary), Češka, ki se prodaja že od leta 1807. Nekateri ji pravijo tudi kar »trinajsti vrelec Karlovih Varov«.

Običajno se servira ohlajena in se jo pogosto uporablja kot pomoč pri prebavljanju ali digestiv. Prav tako se jo servira tudi s tonik vodo, v tem primeru pa je koktajl znan pod imenom »Beton«. Je tudi sestavina različnih drugih koktejlov.

Zgodovina Beherovke[uredi | uredi kodo]

Leta 1805 je svetovno znano termalno zdravilišče Karlove Vare obiskal grof Plettenberg-Mietingen s spremljevalcem, angleškim zdravnikom Frobingom. Stanovala sta v Hiši treh škrjančkov, ki je pripadala tamkajšnjemu lekarnarju Janu Becherju.

Strast, mešati zelišča in alkohol, je povezala angleškega zdravnika in češkega lekarnarja. Ko je moral zdravnik odpotovati, je dal lekarnarju listek z receptom s komentarjem: To me je precej navdušilo. Po dolgotrajnem poskušanju je izdelal Jan Bechler to, kar sedaj prodajajo kot Beherovko. Lekarnar in angleški zdravnik se nista nikoli več srečala.

Izdelava Beherovke[uredi | uredi kodo]

Da se izdela Beherovka, se potopi za en teden vreče iz blaga z različnimi začimbami (med njimi semeni janeža in cimet) ter okoli 32 zelišči, (točna sestava je skrivnost) v tank z alkoholom. Po tednu dni se tekočina pomeša z vodo in sladkorjem ter pretoči v hrastove sode, v katerih se stara 2 meseca. Po tem času se napolnijo značilne zelene, ploščate steklenice.

Proizvajalec[uredi | uredi kodo]

Proizvajalec Beherovke je družba Jan Becher — Karlovarská Becherovka, a.s., ki je bila ustanovljena pred 200 leti v prvem desetletju 19. stoletja. Leta 1807 je Josef (Jan) Becher, lekarnar iz Karlovih Varov, pričel prodajati grenčico po lastnem receptu kot tonik v medicinske namene. Leta 1841 je Josef Becher svoje uspešno podjetje predal sinu Johannu. Johann je pričel z masovno proizvodnjo in ime Becher je neločljivo povezano z Beherovko vse do danes.

V naslednjih stotih letih (do 1945) se je vodenje podjetja prenašalo znotraj družine Becher. Po II. svetovni vojni je bila družba nacionalizirana, zadnja lastnica pred zaplembo Hedda Baier-Becher, je umrla leta 2007.

Leta 1997 so družbo privatizirali in prodali mednarodni družbi za izdelavo likerjev, Pernod Ricard.

Notranje povezave[uredi | uredi kodo]

Seznam koktajlov

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]