Bajan

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Bajan
Rojstvo6. stoletje
Smrt602
Poklicpolitik

Bajan, avarski kagan, * ?, † 609.

Bajan je leta 558 postal izvoljeni kagan avarske države. V času njegove vladavine je moč države zelo narasla.

Sprva je sklenil sporazum s Justinijanom I., s kateri so Avari prevzeli obrambo severne meje Bizanca, v zameno pa so Avari prejemali letni davek.

Z nastopom novega bizantinskega cesarja, Justinijana II, je sporazum propadel, saj novi cesar ni hotel plačevali davka. Avari so tako leta 570 napadli in zavzeli Sirmium. Umaknili so se, ko je bil potrjen stari sporazum, a zdaj so prejeli več davka. Isto se je ponovilo leta 578, ko je Tiberij II. postal novi cesar.

584 je Bajan trajno zavzel Sirmium, saj je bil Bizanc močno oslabljen zaradi slovanskih vdorov. S tem se je začela vojna med Bizancem in Avari. Sprva so zavzeli še Singidunum (Beograd) in Viminacium in leta 584 spet ponudili prejšnji sporazum z večjim davkom, a je Bizanc odbil. Tako je ponovno prodrl na bizantinsko ozemlje in zavzel Adrianopel v Trakiji, a so ga kmalu zatem leta 587 Bizantinci porazili.

Prelomni trenutek je nastal leta 592, ko so je Bizanc povezal s Frankovsko državo in skupaj so napadli Avare. Toda tudi tokrat so Avari zavrnili Bizance in prodrli skoraj do Konstantinopla.

Leta 595 so Avari začeli novo vojno, a so bili tokrat poraženi; sklenjen je bil mir.