BN-600

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Jedrski reaktor BN-600 (BN rusko быстрых нейтрони - hitri nevtroni) je ruski hitri odplodni reaktor hlajen s tekočim natrijem. Z nazivno električno močjo 600 MWe je ened izmed največjih hitrih oplodnih reaktorjev na svetu. Najmočnejši je bil Superphénix v Franciji (1242 MW), ki je zdaj zaprt in je le omejeno deloval. BN-600 deluje brez večjih problemov že od leta 1980. V uporabi je na Belojarski jedrski elektrarni v kraju Zarečnij, Sverdlovska oblast, Rusija. 560 MW električne energije odvaja v Uralsko omrežje. V izgradnji je močnejša verzija BN-800.

Model reaktorja

Reaktor je tipa bazen, kjer so reaktor, hladilne črpalke, izmenjevalnik toplote in vsi cevovodi potopljeni v bazenu s tekočim natrijem. Vse skupaj je nameščeno v betonski stavbi. V preteklosti se je zgodilo nekaj manjših nesreč s puščanjem natrija, vendar nič kar bi bilo resno nevarno.

Belojarska jedrska elektrarna

Jedro reaktorja je visoko 1,03 metra in premera 2,05 metra. Ima 369 gorivnih elementov, nameščenih vertikalno. Vsak ima 127 gorivnih palic z 17–26% obogatenim uranoom. Uran je bolj obogaten v primerjavi s tlačnovodnimi reaktorji (3-5%). SCRAM sistem (za zaustavitev v sili) ima 27 elementov.

Gorivo se lahko menja med delovanjem.

Hlajenje je trikrožno natrij je v prvem in drugem, voda in para pa v tretjem. Natrij se segreje na največ 550 °C med normalnim delovanjem.