Lahkovodni reaktor

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Poenostavljeni lahkovodni reaktor

Lahkovodni reaktor (ang. Light Water Reactor - LWR) je vrsta jedrskega reaktorja, ki za hlajenje in moderiranje uporablja običajno "lahko" vodo. Jedrsko gorivo je "obogateno" in je v trdni obliki. Lahkovodni reaktorji delujejo na spektru termičnih ("počasnih") nevtronov. Lahkovodni reaktorji so s 75% deležem najbolj pogost tip jedrskih reaktorjev na svetu. Obstajajo tri podkategorije:

Sovjetski reaktor RBMK je sicer uporabljal grafit kot moderator in lahko vodo za hlajenje, venar se ga ne obravnava kot lahkovodni reaktor.

Delovanje tlačnovodnega reaktorja
Delovanje vrelodnovodnega reaktorja

Lahkovodni reaktorji so najcenejši za izgradnjo in obratovanje. Ker se uporablja lahka voda, ki absorbira del nevtronov, je potrebno obogateno jedrsko gorivo. Gorivo se menja vsakih 12-18 mesecev, pri tem je treba reaktor izklopiti. Po navadi se zamenja 20-30% goriva. Za gorivo se največkrat uporablja 3-5% U235, vendar pa med delovanjem iz U238 nastaja Pu239, ki je prav tako cepilen in se sproti porablja. Fisija Pu239 prispeva okrog tretjino moči reaktorja. Izrabljeno gorivo iz lahkovodnih reaktorjev ima okrog 1% fisilnega materiala, ki ga je možno ponovno uporabiti - "reprocesirati".

Obstajajo tudi težkovodni reaktorji (HWR), ki uporablja "težko" vodo za moderator in hlajenje. Težka voda ima namesto vodika, njegov izotop devterij. Prednost težkovodnih reaktorjev je, da ne potrebujejo obogatenega urana za delovanje, lahko delujejo na naravnem uranu (0,72% U235) ali pa celo porabljenem gorivu iz lahkovodnih reaktorjev, ki ima okrog 1% fisilnega materiala. Druga prednost je HWR je, da se lahko menja gorivo med delovanjem ("on-line"). Slabost pa je velika cena težke vode.

Statistika[uredi | uredi kodo]

Število lahkovodnih reaktorjev v uporabi 359
Število lahkovodnih reaktorjev v gradnji 27
Število držav z lahkovodnimi reakorji 27
Električna kapaciteta vseh lahkovodnih reaktorjev 328,4

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Evropski tlačnovodni reaktor je eden izmed največjih lahkovodnih reaktorjev z močjo 1600 MWe (neto), termalna moč je 4500 MW.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]