Avven

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Avven
Osnovni podatki
IzvorKresnice, Slovenija
Slogirock, folk metal, folk metal fusion
Leta delovanja2003-danes
Spletna stranavven.com
ČlaniPrimož Lajovic (vokal, kitara)
Gašper Šinkovec (kitara)
Uroš Rozina (bas kitara)
Peter Dimnik (klaviature)
Klemen Krajnc (bobni)
Anej Ivanuša (piščali, flavta, dude)

Avven je slovenska rock skupina, ustanovljena leta 2003 v Kresnicah. Izdali so dva studijska albuma in štiri single.

Nastala je, ker se je glavni vokal in kitarist Primož Lajovic naveličal igrati že poznane skladbe in je hotel ustvarjati svoje. S kitaristom Gašperjem Šinkovcem sta se odločila, da bosta ustanovila svojo skupino in začela pisati avtorska dela. Za začetku je bilo v skupini 5 članov, prve skladbe in demo posneti pa so izšli leta 2004. Leta 2006 so Avven posneli svoj prvi album Panta Rhei na katerem je 11 skladb. Nato so imeli kratek albumski premor, ker so se posvetili predvsem turnejam po Sloveniji in Vzhodni Evropi.

Leta 2011 je bil izdan težko pričakovani novi album z naslovom Kastalija. Dva od treh singlov iz tega albuma sta bila izbrana za popevko tedna na Valu 202[1]. To sta bila Ros in Zmaji. Takrat se je pridružil skupini tudi novi član (Anej Ivanuša), razšli pa so se z violinistko Barbaro. Po tem albumu je zopet sledilo koncertno obdobje.

Leta 2013 so izdali nov singl z naslovom Sijaj. Namen tega je bil prehod iz starega Avvena v novi Avven. Novi Avven so predstavili z albumom EOS EP v Orto baru 13.4.2017.


Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. "Na Piedestal". Val 202. 28.5.2011. Pridobljeno dne 25.4.2017.