Pojdi na vsebino

Atal III.

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Atal III. Filometor Everget
Άτταλος Γ΄ Φιλομήτωρ Ευεργέτης
Atal III. (ali II.), Antikensammlung, Berlin
Kralj Pergamona
Vladanje138–133 pr. n. št.
PredhodnikAtal II.
NaslednikEumen III.
Rojstvook. 170 pr. n. št.
Pergamon
Smrt133 pr. n. št.
Pergamon
RodbinaAtalidska dinastija
OčeEumen II.
MatiStratonika Kapadoška
Religijagrško mnogoboštvo

Atal III. Filometor Everget (starogrško Άτταλος Γ΄ Φιλομήτωρ Ευεργέτης) je bil zadnji atalidski kralj Pergamona, ki je vladal od 138 pr. n. št. do 133 pr. n. št., * okoli 170 pr. n. št., † 133 pr. n. št.

Biografija[uredi | uredi kodo]

Atal III. je bil sin pergamonskega kralja Eumena II. in kraljice Stratonike Kapadoške in nečak svojega predhodnika Atala II. Drugi del njegovega imena, Filometor Everget, v grščini pomeni "ljubeči (sin) svoje matere" ali "dobrotnik". Tako so ga imenovali zaradi tesnega odnosa z materjo Stratoniko.

Po Liviju se Atal III. ni veliko brigal za vladanje. Svoj čas je posvečal študiju medicine in botanike, vrtnarjenju in drugim dejavnostim. Ker ni imel moških potomcev ali dedičev, je v svoji oporoki svoje kraljestvo prepustil Rimski republiki.[1] Bil je prepričan, da bo Rim, če tega ne stori, kraljestvo zasedel s silo in prelivanjem krvi.[2] Tiberij Grakh je zahteval, da se pergamonska zakladnica odpre v korist rimske javnosti, vendar je senat to zavrnil.

Vladavine Rima niso mirno sprejeli vsi Pergamonci. Leta 131 pr. n. št. je Aristonik, ki je trdil, da je sin Eumena II. In Atalov brat, vodil ljudsko vstajo s pomočjo rimskega filozofa Gaja Blosija. Vladal je kot Eumen III. Upor je bil leta 129 pr. n. št. zadušen in Pergamon je bil razdeljen med Rim ter Pontsko in Kapadoško kraljestvo.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Livy: Periochae 58
  2. I. Asimov, F. White. The March of the Millennia (1991), str. 74

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Hansen, Esther V. (1971). The Attalids of Pergamon. Ithaca, New York: Cornell University Press; London: Cornell University Press Ltd. ISBN 0-8014-0615-3.
  • Kosmetatou, Elizabeth (2003) "The Attalids of Pergamon," in Andrew Erskine, ed., A Companion to the Hellenistic World. Oxford: Blackwell: str. 159–174. ISBN 1-4051-3278-7. text
  • Nelson, T.J. (2020) ‘Nicander’s Hymn to Attalus: Pergamene Panegyric’, CCJ 66, 182–202.
  • Simon Hornblower and Tony Spawforth, Who's Who (Classical World), str. 61.
Atal III.
Atalidska dinastija
Rojen: ok. 170 pr. n. št. Umrl: 133 pr. n. št.
Vladarski nazivi
Predhodnik:
Atal II.
Kralj Pergamona
138–133 pr. n. št.
Naslednik:
Eumen III.