Antično gledališče, Taormina


Tribuna gledališča Taormina

Antično gledališče Taormina v Taormini je drugo največje na Siciliji za gledališčem v Sirakuzah.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Prejšnjo stavbo so zgradili Grki v 3. stoletju pr. n. št. Zgrajena kot gledališče za izvajanje predstav. Zato današnji objekt pogosto imenujejo Teatro Greco.

V 2. stoletju pr. n. št. je bila nad njim zgrajena rimska stavba. V areno je bilo spremenjeno v 2. stoletju našega štetja. Avditorij je bil ponovno znatno razširjen. Po tem so se tam odvijali le boji gladiatorjev in živali.

Tlorisna rekonstrukcija (avgust Wilhelm Kephalides 1822)
Odrska stavba s pogledom na Etno
Gledališče na vrhu G7 2017

Po propadu Rimskega cesarstva je gledališče propadlo, vojne so ga dodatno poškodovale. Odrska stavba je bila delno rekonstruirana v 19. stoletju. Marmorni stebri so bili postavljeni med letoma 1835 in 1840. Leta 2017 je gledališče služilo kot kulisa za skupinsko sliko udeležencev na vrhu G7 2017.

Opis[uredi | uredi kodo]

Gledališče meri 120 m v dolžino, 50 m v širino in 20 m v višino, obrnjeno je proti jugozahodu in je razdeljeno na območja odra, orkestra in tribune (cavea). Ker je bilo zgrajeno na vrhu starejšega grškega gledališča, je vgrajeno v pobočje, medtem ko so bila rimska gledališča sicer samostojne zgradbe. Stopnice tribune so bile delno zarezane v obstoječo skalo in so že takrat ponujale prostor za približno 5400 gledalcev. Najnižja stopnica ima polmer 62 m, zgornja pa 147 m.

Odrska zgradba, ki je bila v rimskih časih zgrajena iz opeke, je na gledalčevi strani prikazovala dvonadstropno fasado z nišami, v katerih so stali kipi in stolpi spredaj. Danes približno deset metrov široka odprtina ponuja pogled na goro Etno in zaliv Giardini-Naxos.

Ob gledališču je Antikvarij, majhen arheološki muzej. Čeprav je večina arheoloških najdb razstavljena v muzejih Neaplja, Messine in Sirakuz, je tukaj nekaj eksponatov, ki si jih je vredno ogledati. Zanimiva je med drugim marmornata cokla z napisom, ki pravi, da je bil Tauromenion na antičnih olimpijskih igrah zmagovalec konjskih dirk.

V popularni kulturi[uredi | uredi kodo]

1886–1888 je Gustav Klimt pri stropni poslikavi stopnišča Burgtheatra na Dunaju uporabil motive antičnega gledališča Taormina.

Leta 1995 je Woody Allen v antičnem gledališču Taormina posnel več prizorov svojega filma Mogočna Afrodita.

Literatura[uredi | uredi kodo]

  • Lanfranco Angeli: Taormina. Perle des Mittelmeers. F.lli Mistretta, Palermo 1988.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]