Ameriška akademija umetnosti in znanosti

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Sedež akademije v Cambridgeu, Massachusetts, ZDA

Ameriška akademija umetnosti in znanosti (angleško American Academy of Arts and Sciences) s sedežem v mestu Cambridge, Massachusetts, ZDA, je akademska ustanova, katere cilj je »gojiti vsa področja umetnosti in znanosti«. Gre za eno najuglednejših in za Ameriškim filozofskim društvom drugo najstarejše združenje učenjakov v državi. Poleg tega, da deluje kot častno združenje, akademija financira raziskave na področju politologije in družbenih vidikov znanstvenega napredka.

Ustanovila jo je skupina študentov s Harvarda, kot odgovor na Ameriško filozofsko društvo iz Filadelfije. Statut je potrdila zvezna vlada Massachusettsa 4. maja 1780 v Bostonu. Že ob ustanovitvi je pritegnila nekaj vidnih politikov in znanstvenikov; prvi predsednik je postal kasnejši guverner Massachusettsa James Bowdoin, med prvimi izvoljenimi člani pa so bili George Washington, Benjamin Franklin, Thomas Jefferson in John Adams.

Članstvo in vodstvo[uredi | uredi kodo]

Akademija ima približno 4600 rednih in 600 tujih častnih članov, ki predstavljajo vsa področja znanosti in umetnosti.[1] Skozi zgodovino so jo vodili naslednji predsedniki:

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. »Membership«. Ameriška akademija umetnosti in znanosti. Pridobljeno 4. junija 2015.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Magner, Lois N. (2002). A History of the Life Sciences, Revised and Expanded (3. izd.). CRC Press. str. 131. ISBN 9780203911006.
  • Scientific and Technical Societies of the United States and Canada. National Academies. 1937. str. 15–16.
  • »The American Academy of Arts and Sciences«. Mathematical Societies, Medals, Prizes and other honours. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews. Pridobljeno 4. junija 2015.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]