Aleksandra Pavlovič

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Aleksandra Pavlovič
Rojstvo1978
Postojna[1]
DržavljanstvoFlag of Slovenia.svg Slovenija
Poklicpianistka, korepetitorka

Aleksandra Pavlovič, slovenska pianistka, korepetitorka in profesorica glasbe, * 1978, Postojna

Izobrazba[uredi | uredi kodo]

Osnovno glasbeno izobrazbo je pridobila najprej v Glasbeni šoli Postojna, kasneje v Slovenski Glasbeni matici v Trstu. Ob gimnaziji v Postojni je glasbeno izobrazbo na srednješolskem nivoju pridobila pri pianistu Sijavušu Gadžijevu.

Leta 1997 se je preselila v Rusijo, kjer je študirala klavir na Državnem konservatoriju P. I. Čajkovski v Moskvi. Diplomirala je leta 2002 in še istega leta kot najuspešnejša tuja študentka vpisala podiplomski študij.

Poznejše življenje[uredi | uredi kodo]

Po študiju se je Aleksandra vrnila v Slovenijo. Kar nekaj let je poučevala klavir na glasbeni šoli v Novi Gorici, zadnja leta pa uči na Glasbenem ateljeju Tartini[2] v Ljubljani.

Aleksandra se je dokazala na več prestižnih tekmovanjih. Na področju glasbe se redno izobražuje, pa tudi sama pripravlja predavanja in sodeluje z drugimi slovenskimi glasbeniki. Prislužila si je tudi naziv specialistke klavirja. Redno nastopa na solističnih recitalih, uveljavila pa se je tudi kot korepetitorka. Poleg glasbe se ukvarja še s pisanjem in prevajanjem.

Med študijem v Rusiji je Aleksandra spoznala moža, s katerim sedaj živi v Ljubljani in imata tri otroke.

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. Pianistka Aleksandra Pavlovič in violončelist Oleg Bugaev — 2011.
  2. Pavlovič, Aleksandra. "Glasbeni atelje Tartini". https://tartini.si/. Vildana Repše. Pridobljeno dne 11. 11. 2020. Zunanja povezava v |website= (pomoč)