74. oklepno-mehanizirani bataljon Slovenske vojske

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani 74. OKMB)
74. oklepno-mehanizirani bataljon Slovenske vojske
Aktivno1993 - 31. december 2007
DržavaSlovenija Slovenija
PripadnostZnak Slovenske vojske Slovenska vojska
VejaKopenska vojska
TipOklepno-mehanizirana enota
VlogaOklepno bojevanje
Pehotno bojevanje
VelikostBataljon
Struktura poveljstva1. brigada Slovenske vojske
Garnizija/ŠtabVojašnica generala Maistra
Poveljniki
Trenutni poveljnikpodpolkovnik Igor Cebek

74. oklepno-mehanizirani bataljon Slovenske vojske (kratica: 74. OKMB SV'}}) je bila oklepno-mehanizirana formacija Slovenske vojske v sestavi 72. brigade; nastanjena je v vojašnici generala Maistra v Mariboru.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Bataljon se je razvil iz 1. tankovske čete Slovenske vojske, ki je bila ustanovljena 1991, takrat kot del Teritorialne obrambe Republike Slovenije. Bataljon je bil ustanovljen leta 1993.

V sklopu reorganizacija Slovenske vojske se je leta 2006 začela tudi reorganizacija tega bataljona. Junija 2006 so tako pričeli konzervirati polovico tankov M55-S, drugo polovico pa so pričeli jeseni istega leta. Tanki bodo tako postali operativna rezerva, uskladiščeni v Vojašnici Pivka. Tako se bo oklepno-mehanizirani bataljon reorganiziral v 3. motorizirani bataljon, ki bo opremljen s BVP M-80.

Novembra 2006 bo mehanizirani vod začasno izvzet iz sestave bataljona in dodeljen 20. motoriziranemu bataljonu, ki pa bo bil nato poslan na Kosovo, v sklopu misije SFOR.

Reorganizacija je bila končana 1. januarja 2008, ko je bil 74. oklepno-mehanizirani bataljon uradno preimenovan v 74. motorizirani bataljon.

Poveljniki[uredi | uredi kodo]

Odlikovanja in priznanja[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]