524. pehotni polk (Wehrmacht)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Za druge 524. polke glejte 524. polk.

524. pehotni polk (izvirno nemško Infanterie-Regiment 524) je bil eden izmed pehotnih polkov v sestavi redne nemške kopenske vojske med drugo svetovno vojno.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Polk je bil ustanovljen 31. januarja 1940 kot polk 8. vala pri Brucku. Julija istega leta je bil dodeljen 297. pehotni diviziji in poslan na Poljsko. Leta 1941 je sodeloval v operaciji Barbarossa, sprva je prodiral proti Cholmu. Julija se je boril pred Žitomirom, preko Umana in Dnepra proti Čerkasiju. Z drugimi enotami je bil obkoljen pri Kijevu. Polk si je nato izboril svojo pot preko Poltave proti Harkovu.

Leta 1943 je bil polk dodeljen 6. armadi in bil skupaj z njo obkoljen pri Stalingradu. Ob začetku sovjetske protiofenzive se je polk nahajal med Baketovko in južnim Stalingradom. Z razpustitvijo armade je bil razpuščen tudi polk.

17. februarja 1943 je bil ponovno ustanovljen pri Bordeauxu (Francija). Do septembra istega leta je trajalo usposabljanje, čeprav je bil že junija odposlan v Srbijo en bataljon. Preostanek polka je prišel na Balkanski polotok v septembru preko Tirane. Tu je bil namenjen za varovanje komunikacij. Po težkih bojih s NOV in POJ se je jeseni 1944 polk ponovno srečal s Rdečo armado, tokrat pri Sarajevu.

Polk se je umikal proti severu preko Broda in Zagreba. Aprila 1945 je bil polk v Celju, kjer je maja 1945 dočakal kapitulacijo Tretjega rajha.

Viri[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]