11. zračnodesantna divizija (testna)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani 11. zračnoprevozna divizija (ZDA))
Jump to navigation Jump to search
Za druge 11. divizije glej 11. divizija.
11. zračnodesantna divizija (testna)
11th Air Assault Division (Test)
Rokavni našitek enote
Rokavni našitek
Dejavna: 18. december 1942 - 1. julij 1965
Država: Zastava ZDA Združene države Amerike
Pripadnost: Kopenska vojska ZDA
Veja: Kopenska vojska
Tip: Zračnodesantna enota
Vloga: Zračni desant
Džungelsko bojevanje
Velikost: Divizija
Struktura poveljstva: XVIII. zračnoprevozni korpus
Garnizija/Štab: Camp Mackall, Severna Karolina, ZDA
Konflikti: Druga svetovna vojna
Vietnamska vojna

11. zračnodesantna divizija (testna) je bila prva zračnodesantna divizija, ki je bila uradno ustanovljena 1. februarja 1963 z reorganizacijo 11. zračnoprevozne divizije.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Divizija je bila ustanovljena 18. decembra 1942 kot pehotna divizija. Februarja 1943 je bila reorganizirana v zračnoprevozno divizijo v Camp Mackallu (Severna Karolina). Med drugo svetovno vojno se je bojevala na Novi Gvineji, Leyteju in Luzonu. Bila je prva zavezniška vojaška enota, ki se je izkrcala na Japonsko med vojno (čeprav si zasluge za to lasti 1. konjeniška divizija.

Maja 1962 se je v poveljstvu XVIII. zračnoprevoznega korpusa sestal Howzov odbor, ki je razpravljal omožnosti uporabe helikopterjev za povečanje mobilnosti kopenske vojske na bojišču. Odločili so se, da ustanovijo testno divizijo, ki bi preizkusila nov koncept.

Divizija je bila sestavljena iz zračnoprevozne bojne skupine 187. pehotnega polka in dodanih inženirskih in artilerijskih enot. Uradno je bila ustanovljena 1. februarja 1963 v Fort Benningu (Georgia). Septembra 1964 je sodelovala v veliki vaji Sokolje rezilo, v kateri je prvič preizkusila možnosti zračnomobilnega bojevanja. 1. julija 1965 se je združila z 1. konjeniško divizijo v 1. konjeniško divizijo (zračnomobilno). S tem je divizija prenehala obstajati.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]