Pojdi na vsebino

11. zračnodesantna divizija (testna)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani 11. zračnoprevozna divizija (ZDA))
Za druge 11. divizije glej 11. divizija.
11. zračnodesantna divizija (testna)
11th Air Assault Division (Test)
Rokavni našitek enote
Rokavni našitek
Aktivno18. december 1942 - 1. julij 1965
DržavaZastava ZDA Združene države Amerike
PripadnostKopenska vojska ZDA
VejaKopenska vojska
TipZračnodesantna enota
VlogaZračni desant
Džungelsko bojevanje
VelikostDivizija
Struktura poveljstvaXVIII. zračnoprevozni korpus
Garnizija/ŠtabCamp Mackall, Severna Karolina, ZDA
KonfliktiDruga svetovna vojna
Vietnamska vojna

11. zračnodesantna divizija (testna) je bila prva zračnodesantna divizija, ki je bila uradno ustanovljena 1. februarja 1963 z reorganizacijo 11. zračnoprevozne divizije.

Zgodovina

[uredi | uredi kodo]

Divizija je bila ustanovljena 18. decembra 1942 kot pehotna divizija. Februarja 1943 je bila reorganizirana v zračnoprevozno divizijo v Camp Mackallu (Severna Karolina). Med drugo svetovno vojno se je bojevala na Novi Gvineji, Leyteju in Luzonu. Bila je prva zavezniška vojaška enota, ki se je izkrcala na Japonsko med vojno (čeprav si zasluge za to lasti 1. konjeniška divizija.

Maja 1962 se je v poveljstvu XVIII. zračnoprevoznega korpusa sestal Howzov odbor, ki je razpravljal omožnosti uporabe helikopterjev za povečanje mobilnosti kopenske vojske na bojišču. Odločili so se, da ustanovijo testno divizijo, ki bi preizkusila nov koncept.

Divizija je bila sestavljena iz zračnoprevozne bojne skupine 187. pehotnega polka in dodanih inženirskih in artilerijskih enot. Uradno je bila ustanovljena 1. februarja 1963 v Fort Benningu (Georgia). Septembra 1964 je sodelovala v veliki vaji Sokolje rezilo, v kateri je prvič preizkusila možnosti zračnomobilnega bojevanja. 1. julija 1965 se je združila z 1. konjeniško divizijo v 1. konjeniško divizijo (zračnomobilno). S tem je divizija prenehala obstajati.

Glej tudi

[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave

[uredi | uredi kodo]