Šapur IV.

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Šapur IV.
Kralj kraljev Irana In Neirana
Kralj Armenije
Vladanje415-420
PredhodnikVramšapuh
NaslednikArtaksias IV.
Kralj kraljev Sasanidskega cesarstva
Vladanje420
PredhodnikJazdegerd I.
NaslednikKozrav Uzurpator
Rojstvodatum neznan
Perzija
Smrt420({{padleft:420|4|0}})
Ktezifon
RodbinaSasanidi
OčeJazdegerd I.
MatiŠušanduht
Religijazaratustrstvo

Šapur IV. (srednjeperzijsko 𐭱𐭧𐭯𐭥𐭧𐭥𐭩‎ Šāhpuhr) je bil od leta 415 do 420 kralj perzijske Armenije in nekaj časa leta 420 kralj kraljev Sasanidskega cesarstva, * ni znano, † 420, Ktezifon, Sasanidsko cesarstvo.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Šapur IV. je bil sin šaha Jazdegerda I. in Šušanduht. Imel je brata Bahrama IV. in Narseha. Po smrti arsakidskega armenskega kralja Kozrava IV. se je Jazdegerd I. odločil, da bo armensko krono prenesel na svojega najstarejšega sina Šapurja IV. in ne na Kozravovega načaka Artašesa IV. Šapur se je med vladanjem v Armeniji osredotočil na spravo in vzpostavitev prijateljskih odnosov s plemstvom. Krščansko Armenijo na vse načine poskušal spreobrniti v zaratustrstvo, vendar je bil večinoma neuspešen.[1]

Leta 420 je Jazdegerda I. v Hirkaniji umorilo sasanidsko plemstvo.[2] Šapur je takoj zapustil Armenijo in v Ktezifonu zahteval sasanidsko krono. Vladal je zelo malo časa. Sasanidsko plemstvo in duhovščina sta ga umorila, ker sta sklenila pregnati vse sinove Jazdegerda I.[3] Po Šapurjevem umoru so morilci za sasanidskega šaha imenovali Kozrava, sina Bahrama IV.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Rawlinson 1882, str. 278.
  2. Nöldeke, str. 77-78.
  3. O. Klíma. Bahrām V Gōr. Encyclopaedia Iranica.

Vir[uredi | uredi kodo]

  • Pourshariati, Parvaneh (2008). Decline and Fall of the Sasanian Empire: The Sasanian-Parthian Confederacy and the Arab Conquest of Iran. London and New York: I.B. Tauris. ISBN 978-1-84511-645-3.
Šapur IV.
Rojen: ni znano Umrl: 420
Predhodnik: 
Jazdegerd I.
Kralj kraljev Irana in Neirana
420
Naslednik: 
Kozrav Uzurpator