Čarovnik (film)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Чародеи
Čarovnik
Režiser Konstantin Bromberg
Scenarist brata Strugacki
Igralci Aleksandra Jakovljeva,
Aleksander Abdulov,
Katarina Vasiljevna,
Valentin Gaft
Glasba Jevgenij Krilatov
Dir. fotografije Konstantin Aprjatin
Distribucija Gosteleradio ZSSR,
OK
Datum izida 1982
Dolžina 147 minut
Država Flag of the Soviet Union SZ
Zastava Rusije Rusija
Jezik ruščina
Profil IMDb

Čarovnik (izvirno rusko Чароде́и) je sovjetsko-ruska znanstvenofantastična televizijska glasbena komedija režiserja Konstantina Leonidoviča Bromberga v glavnem posneta po znanstvenofantastičnem humorističnem romanu Ponedeljek se začne v soboto (Понедельник начинается в субботу) bratov Strugacki iz leta 1964. Film so predvajali v dveh delih.

Prva različica scenarija se je ujemala z izvirnim romanom Ponedeljek se začne v soboto in je bila dejansko poskus ekranizacije, vendar Brombergu ni bila všeč. Brata Strugacki sta napisala nov scenarij od začetka. Podobno se je zgodilo s filmom Sokurova Dnevi mrka. Tako se film precej razlikuje od izvirnega romana in ljubitelji ruske znanstvene fantastike niso zadovoljni z njim. Čeprav ima film večinoma elemente fantazije, so ga uvrščali med znanstvenofanstastični žanr - tudi ker v Sovjetski zvezi žanr fantazije ni bil tako v ospredju. Film imajo nekateri za nekakšnega prednika dogodivščin Harryja Potterja.

Zgodba[uredi | uredi kodo]

Ivan Sergejevič Puhov je zaljubljen v mlado in privlačno Aljono Igorevno Sanino. Izkaže se da Sanina dela kot čarovnica na Raziskovalnem inštitutu za magijo v malem ruskem mestu. Pripravili so že poroko, vendar jo je urok zimskega srca Šemahanske na prigovarjanje ljubosumnega Satanejeva preprečil. Satanejev je svoji šefici Šemahanski natvezil, da se bo Sanina poročila z njenim zaročencem Kivrinom, in ne s Puhovom. Ogorčena Šemahanska ukaže Sanini naj pozabi na Puhova in naj se raje poroči s Satenejevom. To se bo tudi zares zgodilo, razen če Sanina ne poljubi Puhova pred polnočjo novoletnega večera. Ljubezensko razmerje so se namenili rešiti njeni prijatelji, mojstri čarovnih gozdov, zaposleni na NUINU (Znanstveni univerzalni inštitut nenavadnih uslug). Tako so Puhova vkrcali na vlak.

Vloge[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]