Wikipedija:Izobraževalni program Nemška literatura, družba in kultura

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Izobraževalni program Nemška literatura, družba in kultura
Opis
Mentor: asist. dr. Irena Samide Sirena77
Pridruženi sodelavci: študentje FF

Izobraževalni program Nemška literatura, družba in kultura nastaja v okviru predmeta Prevajanje v slovenščino na Oddelku za germanistiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani pod mentorstvom Irene Samide. Prosim, da vpišete svoja gesla v spodnji seznam. Splošna navodila so objavljena spodaj, vsa vprašanja postavljajte na temu namenjeni pogovorni strani.

Seznam (letnik 2013/14)[uredi | uredi kodo]

Seznam (letnik 2012/13)[uredi | uredi kodo]

Nekaj splošnih napotkov[uredi | uredi kodo]

Glede sloga in vsega ostalega se zgledujte po že urejenih člankih, dober primer so t.i. Izbrani članki, ki naj bi predstavljali najboljše v slovenski Wikipediji.

Poseben primer so biografski prispevki - pri njih imamo nekoliko drugačne slogovne smernice kot v nemški Wikipediji (predvsem kar se tiče uvodne vrstice).

Navajanje virov[uredi | uredi kodo]

Preverljivost je osnovno pravilo Wikipedije, zato naj bi bili prispevki opremljeni z navedki virov. Tujejezične Wikipedije ne veljajo za zanesljiv vir po tukajšnjih standardih, zato ob prevajanju navedite enake vire, kot so navedeni v izvirniku, po možnosti na enakih mestih. Ideal so sprotni navedki, za silo pa je uporaben tudi seznam virov na koncu članka (manj uporaben je, če je članek zelo dolg). Stran Wikipedija:Navajanje virov razlaga kako oblikovati vire v tehničnem in bibliografskem smislu.

Tehnične podrobnosti[uredi | uredi kodo]

Zaželjeno je, da udeleženci poskrbijo tudi za tehnično oblikovanje svojih prispevkov. Vsebina je najpomembnejša, ampak golo besedilo ne izkorišča ene najpomembnejših lastnosti Wikipedije - povezljivosti. Oblikovanje notranjih povezav do drugih wikipedijskih člankov je razloženo na strani Wikipedija:Vadnica (Notranje povezave). S temi povezavami ne pretiravamo - povežemo samo pojme relevantne za razumevanje subjekta članka, pa še to samo prvič, ko se beseda v članku pojavi, sicer izgleda vse skupaj kot novoletna jelka. Še dva načina povezljivosti sta Wikipedija:Medjezikovne povezave in Wikipedija:Kategorizacija. Poskusite ju urediti sami, če ne bo šlo pa pustite in bo uredil kdo drug.

V splošnem glede povezav in ostalih tehnikalij velja: če ne veste, kako funkcionira wikikoda za določen namen, kliknite "uredi" v že oblikovanem članku in si oglejte, kako je narejeno tam. Za testiranje in igranje imamo Wikipedija:Peskovnik.

Slike[uredi | uredi kodo]

V veliki večini primerov slik iz izvirnika ni treba posebej nalagati v slovensko Wikipedijo. Spravljene so v Wikimedijini zbirki, ki je tehnično narejena tako, da se lahko gradivo uporablja v vseh projektih. Samo ime datoteke uporabite s kodo za vstavljanje slike in pojavila se bo v članku. V nekaterih primerih to ne bo delalo. Če menite, da je konkretna slika nujna za razumevanje vsebine, jo naložite lokalno, vendar je treba pri tem navesti vse nujne informacije po pravilih za slike. "Vir: nemška Wikipedija" ni dovolj, treba je dobiti vir izvirnika iz opisne strani datoteke; do nje pridete tako, da kliknete na sliko v nemškem članku.