Uporabnik:Tinika/Zločin in kazen

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Zločin in kazen
AvtorFjodor Mihajlovič Dostojevski
Naslov izvirnika'Преступление и наказание'
PrevajalecVladimir Levstik
DržavaRusija
Jezikruščina
Žanrpsihološki roman
ZaložnikRuski vestnik (Русский вестник)
Datum izida
1866
Vrsta medijatisk (trda in mehka vezava)
Št. strani554
ISBNprva izdaja pred uvedbo ISBN Napaka parametra v {{isbn}}: napačen ISBN.
OCLC608631765
COBISS548609
UDK882-311.2

Zločin in kazen (izvorno rusko Преступление и наказание) je psihološki roman Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega, ki je izšel leta 1866 v 12 številkah časopisa Ruski vestnik (Русский вестник). Spada torej v obdobje ruskega realizma. Roman je v slovenščino prevedel Vladimir Levstik leta 1908. Avtor najnovejšega slovenskega prevoda iz leta 2002 je Marjan Poljanec.

Tema romana je predvsem subjektivno razmišljanje glavnega junaka Raskolnikova o življenju, predvsem pa o upravičenem zločinu. Osrednja tema je tako nemotiviran umor.


Vsebina[uredi | uredi kodo]

Revni študent Rodion (Rodja) Romanovič Raskolnikov, ki sredi 19. stoletja živi v Sankt-Peterburgu, zagovarja teorijo, da se ljudje delijo na uši, ki niso zmožne velikih dejanj, in na redke posameznike, ki so dovolj močni, da lahko vzamejo pravico v svoje roke in lahko zagrešijo tudi zločin, če se jim to zdi potrebno. Tak zločin je upravičen, če je v prid celotnemu občestvu. Raskolnikov na podlagi te teorije zagreši umor oderuške starke Aljone Ivanovne, zaradi naključja pa "mora" ubiti še njeno sestro Lizaveto. Umor se mu sicer posreči, a notranje ni dovolj trden, zato ga začne težiti vest. Izpove se prostitutki Sonji Marmeladovi ter se nazadnje preda policiji. Kaznujejo ga s prisilnim delom v Sibiriji, kar pa za Raskolnikova ni najhujše; najhujše je spoznanje, da je tudi on le uš. Roman se na nek način vseeno srečno konča, saj Sonja zvesto spremlja Raskolnikova v Sibirijo, od koder bosta odšla in nadalje živela skupaj.


Glej tudi[uredi | uredi kodo]


Izdaje[uredi | uredi kodo]

  • Slovenska izdaja romana iz leta 1908 (COBISS)
  • Slovenska izdaja romana iz leta 2002 (COBISS)


Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]