Uporabniški pogovor:Clavesmusicae

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Wiki
Dobrodošli, Clavesmusicae!

Veseli nas, da ste se odločili ter se pridružili vse večjemu mednarodnemu občestvu wikipedistov, sodelavcev Wikipedije. Predlagamo, da sprva pogledate krajši uvod, ki vam bo pomagal narediti prve korake pri urejanju ene največjih spletnih enciklopedij. Če imate vprašanja ali potrebujete pomoč, se obrnite na dejavne uporabnike, administratorje ali pa jih postavite Pod lipo. Urejanje lahko preizkušate v peskovniku.

Začnete lahko tako, da si ustvarite svojo uporabniško stran in dodate svoje ime na sezname Wikipedistov. Svoje prispevke na pogovornih straneh (ne pa tudi v člankih!) samodejno podpišete z uporabo štirih tild (~~~~); s tem se bo dodal vaš podpis in datum.


en: You don't speak Slovene? Welcome, please visit the Embassy and also put {{user sl-0}} on your user and/or talk page.
fr: Vous ne parlez pas Slovène? Bienvenue, visitez l'Ambassade et ajoutez {{user sl-0}} sur votre page utilisateur.

--Klemen Kocjančič 10:23, 17 november 2005 (CET)

Slike[uredi kodo]

Slika, ki si jo naložil (Slika:K2artedge.jpg), krši pravila, ki so jasno navedena na nalagalni strani; posledično bo izbrisana v nekaj dneh, če ne bo ustrezno dopolnjena vsebina predstavitvene strani (glej Wikipedija:Slike). lP, --Klemen Kocjančič 10:26, 17 november 2005 (CET)

Avtorstvo prispevkov[uredi kodo]

Živijo Marko, na hitro nekaj pravil za dodajanje prispevkov na dotični spletni enciklopediji:

  • članki oz. prispevki, ki jih naložiš sem gor, morajo biti avtorski, ali pa moraš imeti za njihovo uporabo dovoljenje (predvidevam, da si dal gor članek o Pogoreliću in Stančulovi, ki pa si jih skopiral sem iz napovednika Cankarjevega doma. Neglede na to, da stvar ni neka dizertacija ali pa izum (ampak je preprosto reklama za glasbenika) je to avtorsko delo, v tem primeru npr. Monike Kartin ipd. Take prispevke se praviloma izbriše, ker kršijo avtorske pravice; razen če se jih ne preformulira do neprepoznavnosti sintaktičnega zaporedja (informacije seveda lahko ostanejo; stavki pa morajo biti formulirani samoniklo, t.j. unikatno). Tako si lahko v mnogih primerih pomagaš s prevodom iz Angleške wikipedije, ki je mnogo večja baza. »Sestrske« wikipedije, ki jih vidiš na levi strani (če je članek kot »inter-wiki« slučajno napisan tudi v kakšnem drugem jeziku), lahko mirno uporabljaš kot vir in prvedeš kakšno reč, če hočeš.
  • s svojim vnosom tako daš svoj prispevek (besedilo) v javno last, drugi ga lahko urejajo, dopolnjujejo itd.
  • glede na urejanje je najboljše, da si pogledaš kakšen drug članek (pritisneš »uredi«) in pogledaš, kakšen je source; in ti lahko nudi za zgled
  • pri nalaganju slikovnega materiala je z avtorstvom podobno kot pri člankih. Pogorelićevo sliko, ki si jo vzel iz strani http://launch.groups.yahoo.com/group/IvoPogorelich/ ali pa iz kakšne druge, je po vsej verjetnosti avtorsko zaščitena (pomeni, da si fotograf zasluži vsaj moralne, če že ne materialnih (=$) pravic. Zato ni mogoče sem gor naložiti stvari kar vsepovpek. Če daš gor sliko v lastni produkciji, jo daš lahko v javno last (PD), lahko kot (GFDL), FreeUse; obstaja več predlog, ki jih lahko izbereš v oknu, ko nalagaš file. Slika brez dovoljenja je v kratkem času izbrisana.
  • torej, v Ivotovem primeru, poglej, ali je slika materialno zaščitena. Vglavnem so na slo.wikipediji tele kategorije slik: Category:Slike po dovoljenju. Malo si poglej, sicer pa mirno vprašaj.
  • logiraj se

lp., --Ziga 17:40, 19 november 2005 (CET)

Blokiranje[uredi kodo]

Zaradi vandalizma smo vam morali urejanje Wikipedije začasno preprečiti.
Vedite namreč, da se izpraznitve strani, dodajanje naključnega besedila ali reklam, namerno zavajajoči podatki, kršitve avtorskih pravic ter ponavljajoče se in hude kršitve nepristranskega stališča obravnavajo kot vandalizem. Če želite prispevati koristneje, vas po preteku blokade vabimo, da se nam ponovno pridružite.

--Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 15:22, 28 december 2005 (CET)