Trdinova pot

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Trdinova pot je krožna pohodna pot, poimenovana po Janezu Trdini. Začne in konča se v Novem mestu. Trasiralo jo je Planinsko društvo Novo mesto, 21. 5. 1967. Dolga 153 kilometrov in vzame 6 do 7 dni hoje. Večinoma obiskujejo samo del poti z imenom Trdinova učna pot, ki se začne in konča pri Planinskem domu pri Gospodični ter poteka mimo Trdinovega vrha, Doma pri Miklavžu, Krvavega kamna. Obsega 25 informativnih točk, ki so označene z informativnimi tablami. Prehodimo jo v 2 urah zmerne hoje. Pot je namenjena mladim, njihovim staršem ali mentorjem, planincem ter drugim obiskovalcem.

Oddajnik na Trdinovem vrhu

Potek poti[uredi | uredi kodo]

  1. Novo mesto
  2. Frata
  3. Soteska
  4. Rog (baza 20)
  5. Gače
  6. Mirna Gora
  7. Smuk
  8. Jugorje
  9. Trdinov vrh
  10. Kostanjevica
  11. Pleterje
  12. Otočec
  13. Trška gora
  14. Novo mesto

Informativne točke Trdinove učne poti[uredi | uredi kodo]

Kupica se zasveti in zacvete. Na vodi se naredi rdeč nagelj in bela lilija. Gospa pije in pijača se ji zdi slajša od medu in malvazije. Popije prvo kupico, čuti se bolj zdravo, nego je bila pred boleznijo. Popije drugo kupico, čuti se bolj močno, nego je bila pred boleznijo. Popije tretjo kupico, čuti se mlado, kakor je bila takrat, ko je šla s svojim gospodom k poroki...Bistri studenec, ki je pomladil grajsko gospo, pa se imenuje v spomin te prigodbe še dandanašnji Gospodična.

  1. Izvir Gospodična
  2. Skalna stena
  3. Rastišče čemaža
  4. Drevesna ekocelica
  5. Bukev in gorski javor
  6. Gozdni plodovi
  7. Gozdni metulji
  8. Praprot
  9. Trdinov vrh
  10. Sv. Jera in sv. Elija
  11. Košenica Trdinov vrh
  12. Pragozd
  13. Odmrlo drevje
  14. Gozdna železnica
  15. Lovska preža
  16. Gorjansko jezero
  17. Pogled na Pendirjevko
  18. Pogled na Šentjernejsko polje
  19. Cerkev sv. Miklavž
  20. Miklavž
  21. Les gorjanskih drevesnih vrst
  22. Oglarska kopa
  23. Košenica pri Miklavžu
  24. Krvavi kamen
  25. Gregorjev studenec

Opis Trdinove učne poti[uredi | uredi kodo]

Pot se začne pri Planinskem domu Gospodična. Nadaljuje se do lesenih stopnic, kjer se povzpne do izvira Gospodična, ki je znan po zdravilni vodi, o kateri je pisal Janez Trdina v Bajkah in povestih o Gorjancih. Pot se nadaljuje pod grebenom Logarjevega Kogla (1126 m). Kmalu se vidi oddajnik na Trdinovem vrhu. Nazaj se vrača mimo sv. Miklavža. Pot vodi mimo obeh cerkva (sv. Jera in sv. Elija) po cesti skozi Jugorje ter Gabrje. Po kolovozu se pot nadaljuje do Gorjanskega jezera, kjer se vidi mogočno oglarsko kopo ter na desni strani Dom pri Miklavžu. Hodi se približno en kilometer, nato se prispe do križišča pri Krvavem kamnu (921 m). Po makadamski poti se spušča nazaj do Gospodične.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]