Tablica pritožb Ea-nasirju

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
A long, rectangular tablet of sand-coloured clay, inscribed all over with cuneiform text.
Tablica v Britanskem muzeju.

Tablica pritožb Ea-nāṣirju (UET V 81)[1] je glinena tablica, napisana okrog 1750 pr. n. št., ki je bila poslana v mesto Ur. Na tablici je zapisana pritožba stranke z imenom Nanni trgovcu Ea-nasirju. Napisana je v akadskem klinopisu in velja za najstarejšo znano pisno pritožbo. Artefakt je trenutno shranjen v Britanskem muzeju.[2] Tablica je postala tudi internetni fenomen.[3][4][5]

Opis[uredi | uredi kodo]

Tablica je visoka 116 cm, 5 cm široka in debela 2,6 cm. Ob robovih je rahlo poškodovana.[6]

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Ea-nasir je odpotoval v Dilmun, da bi kupil baker, in se vrnil, da bi ga prodal v Mezopotamiji. Ob neki priložnosti se je strinjal, da bo Nanniju prodal bakrene ingote. Nanni je za dokončanje transakcije poslal svojega služabnika z denarjem.[7] Nanni je menil, da baker ni kvaliteten,[8] in ga ni sprejel.

V odgovor je Nanni ustvaril glineno tablico za Ea-nasirja. Na njem je napisana pritožba Ea-nasirju glede dostave bakra nepravilnega kakovostnega razreda in težav z drugo dostavo.[6] Nanni se je tudi pritožil, da so bili do njegovega služabnika (ki je opravljal transakcijo) ravnali nesramno. Navedel je, da v času pisanja tablice bakra ni sprejel, je pa plačal denar zanj.

Odkritje[uredi | uredi kodo]

Ilustracija notranjosti babilonske hiše, najdene v ruševinah Ura, ki bi morda lahko bila rezidenca Ea-nasirja

Tablico je odkril in pridobil sir Leonard Woolley, ki je med leti 1922 in 1934 vodil skupno ekspedicijo Univerze v Pensilvaniji in Britanskega muzeja v sumerskem mestu Ur.[6][9]

Druge tablice[uredi | uredi kodo]

V ruševinah na najdišču, za katerega se domneva, da so ostanki Ea-nasirjevega prebivališča, so našli še druge tablice. Ti vključujejo sporočilo Arbiturama, ki se je pritožil, da še ni prejel svojega bakra, medtem ko je drugi pravil, da je mu je dovolj prejemanja slabega bakra.[10][11]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Figulla, H.H., ur. (1953). Letters and Business Documents of the Old Babylonian Period. Ur Excavations: Texts. Zv. V. London, UK: British Museum Press. str. 5, Pl. XIV.
  2. Hyken, Shep (23. april 2015). »Oldest customer service complaint discovered: A lesson from ancient Babylon«. Forbes. Pridobljeno 7. februarja 2017.
  3. »The Legend of Ea-Nasir: how a Babylonian businessman became an internet meme«. Institute of Archaeology. 8. december 2022.
  4. Kern, Emily (3. november 2021). »The Radical Promise of Human History«. Boston Review.
  5. Brinkley, Liv (17. marec 2022). »The World's Oldest Customer Complaint Is Almost 4000 Years Old«. Grunge.
  6. 6,0 6,1 6,2 »tablet«. British Museum. object W 1953-0411-71.
  7. Crawford, Harriet (Julij 2015). »Sir Leonard Woolley and Ur of the Chaldees«. The Bible and Interpretation. University of Arizona.
  8. Oppenheim (1967).
  9. »Sir Leonard Woolley«. British Museum. Collections online.
  10. Killgrove, Kristina (11. maj 2018). »Meet the worst businessman of the 18th century BCE«. Forbes. Pridobljeno 22. julija 2020.
  11. Leemans (1960).

Nadaljnje branje[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]