Sikorsky Firefly

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Firefly
Sikorsky Firefly
Vloga Eksperimentalni električni helikopter
Proizvajalec/-ci Sikorsky Aircraft
Status ukinjen
Razvit iz Sikorsky S-300

Sikorsky Firefly je bil prototip lahkega električnega helikopterja ameriškega proizvajalca Sikorsky Aircraft, ki naj bi postal prvi delujoči električni helikopter na svetu. Firefly je modificiran Sikorsky S-300C, namesto batnega motorja ima električni motor in litij-ionsko baterijo. Helikoter bi po načrtih lahko prevažal samo pilota, čas letenja bi znašal 12-15 minut in največja hitrost 80 vozlov.

Uporabili so električni motor z velikim izkoristkom, električni tok sta zagotavljali dve bateriji s skupno 300 celic in proizvedli napetost 370 voltov. Električni motor je deloval s precej manjšim hrupom, zmanjšanimi emisijami, manjšimi vibracijami in naj bi potreboval manj vzdrževanja. Če bi se pokvaril motor, bi lahko helikopter pristal z avtorotacijo.

Sikorsky je oznanil helikopter na Farnborough International Air Show leta 2010 in ga predstavil na Experimental Aircraft Association's AirVenture 2010 v Oshkoshu (brez poleta). Prvi let naj bi bil leta 2010 ali 2011,[1] vendar je Sikorsky prehitelo francosko podjetje Solution F, ki je avgusta 2011 izvedlo prvi uspešen polet električnega helikopterja. Projekt Firefly je bil kasneje ukinjen.[2]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici in reference[uredi | uredi kodo]

  1. Burgeson, John (25. julij 2010). »Sikorsky to debut first all-electric helicopter«. Connecticut Post. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 20. oktobra 2020. Pridobljeno 6. junija 2020.
  2. »Sikorsky Firefly (defunct)«. Electric VTOL News. Pridobljeno 6. junija 2020.