Rimska rota

Iz Wikipedije, proste enciklopedije


Rimska rota
Rota romana
V palači della Cancelleria je sedež sodišča Rimske rote
Sodna oblastnajvišje cerkveno prizivno sodišče
Spletiščewww.rotaromana.va/content/rotaromana/it.html
dekan
TrenutnoMsgr. Alejandro Arellano Cedillo
sodnik (prelat) avditor

Rimska rota (lat. Rota romana) je stalno in najvišje cerkveno prizivno sodišče, ki odloča o sodbah nižjih sodišč, posebej v zvezi s sklenitvijo cerkvene zakonske zveze.

Pravne podlage[uredi | uredi kodo]

Sestavo, delovanje in pristojnosti cerkvenih sodišč na različnih stopnjah določajo in predpisujejo: Zakonik cerkvenega prava v sedmi knjigi z naslovom Postopki (kanoni 1400–1752), dokument Dignitas connubii (Dostojanstvo zakona), za rimska sodišča pa tudi apostolska konstitucija papeža Janeza Pavla II. Pastor Bonus (1988) in drugi predpisi.

Sestava sodišča[uredi | uredi kodo]

Sodišče sestavlja 19 sodnikov avditorjev, ki so člani prelatskega koligija. Prelatski kolegij vodi dekan,[1] kot prvi med enakimi (primus inter pares), katerega izvolitev potrdi papež.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

V Rimski kuriji so bili od nekdaj t.i. avditoriji, ki so zasliševali in obravnavali tovrstne in druge sodne primere. Leta 1331 je papež Janez XXII. ta zbor imenoval Sveta rimska rota. V Srednjem veku je bila Rimska rota najpomembnejše papeško sodišče, v novem veku pa so posamezne njene funkcije prevzele posamezne kongregacije Rimske kurije, sedaj pa dikasteriji. Ponovno vzpostavitev apostolskega sodišča Rimske rote je leta 1908 potrdil papež Pij X., z apostolsko konstitucijo Sapienti Consilio.

Rimska rota je ime dobila po okrogli sobani, v kateri so nekoč potekala zasedanja (it. ruota = kolo)

Viri[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Dekan Rimske rote o reformi postopkov za ugotavljanje ničnosti zakonske zveze«. Ognjisce.si. Pridobljeno 25. februarja 2023.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]