Predloga:Izbrano/40. teden 2012

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
J.J.R. Macleod ok. 1928
J.J.R. Macleod ok. 1928

John James Rickard Macleod, FRS, je bil škotski fiziolog, biokemik in akademik, ki se je rodil 6. septembra 1876 v Clunyju na Škotskem.

Macleod se je v času svoje kariere posvečal številnim problemom v fiziologiji in biokemiji, najbolj pa je njegovo pozornost pritegnila presnova ogljikovih hidratov. Znan je predvsem po svoji vlogi pri odkritju in izolaciji insulina v času, ko je bil predavatelj na Univerzi v Torontu, za kar je leta 1923 skupaj s Frederickom Bantingom prejel Nobelovo nagrado za fiziologijo ali medicino. Podelitev nagrade Macleodu je bila ena spornejših potez Nobelovega sklada v zgodovini podeljevanja Nobelovih nagrad, saj je bila njegova vloga pri odkritju po prepričanju mnogih (na čelu z Bantingom) zanemarljiva. Šele več desetletij po dogodkih mu je neodvisna revizija zgodbe priznala bistveno več zaslug, kot so mu jih pripisovali.

Po vrnitvi v domovino leta 1928 se z insulinom ni več ukvarjal, ostal pa je aktiven kot raziskovalec, predavatelj in avtor, vse do svoje smrti 16. marca 1935. Preberite več ...