Prebavna cev

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Prebavila pri človeku

Prebavna cev ali gastrointestinalni trakt je pri mnogoceličarjih sistem organov, ki sprejemajo hrano, jo prebavljajo, da iz nje dobijo energijo in hranila, ter izločajo neuporabne ostanke.

K prebavnemu traktu prištevamo: ustno votlino, žrelo, požiralnik, želodec, tanko črevo, debelo črevo in danko. Hrana potuje po prebavnem traktu s pomočjo valovanja gladkih mišicperistaltike.

V prebavni trakt izločajo svoje izločke prebavne žleze: ustne slinavke (v ustno votlino), trebušna slinavka (v tanko črevo), jetra (izločajo žolč v tanko črevo).

Prebavila so skupno ime za organe prebavne cevi in velikih prebavnih žlez.[1]

Anatomija[uredi | uredi kodo]

Prebavna cev[uredi | uredi kodo]

Organi prebavne cevi so v glavi, vratu, prsni in trebušni votlini ter medenici. Pri odraslem človeku meri v dolžino od 6 do 9 metrov, sega od ust do zadnjika in zajema naslednje dele:[2]

Žleze prebavil[uredi | uredi kodo]

Večje žleze, ki spadajo k prebavilom, so v bližini prebavne cevi in se z izvodili odpirajo v posamezne dele prebavne cevi:[2]

Številne manjše žleze so v steni same prebavne cevi.[2]

Jetra izločajo žolč v tanko črevo preko žolčevoda iz žolčnika, kjer se shranjuje. Trebušna slinavka izloča prebavne encime za razgradnjo maščob in beljakovin ter hidrogenkarbonatne soli, ki nevtralizirajo kislo želodčno vsebino.

Fiziologija[uredi | uredi kodo]

Prebava in izločanje[uredi | uredi kodo]

V ustih poteka mehanska prebava z mletjem hrane na manjše koščke in tudi kemijska. Z izločki žlez slinavk se začne razgradnja nekaterih sladkorjev z encimi amilaze. Hrana se nato s peristaltiko pomika skozi žrelo in požiralnik do želodca. V želodcu večinoma še vedno poteka mehanska prebava - drobljenje hrane. Začne se tudi razgrajevanje beljakovin z encimi (pepsin). Glavni del prebave poteka v tankem črevesu. Hrana je tu že dovolj razdrobljena in tu poteka večina kemijske razgradnje hranilnih snovi.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. http://www.termania.net/slovarji/slovenski-medicinski-slovar/5534318/prebavila?query=prebavila, Slovenski medicinski e-slovar, vpogled: 23. 8. 2015.
  2. 2,0 2,1 2,2 Čebašek, Vita (2010). Anatomija prebavne cevi. Medicinski razgledi, letnik 49, številka 4, str. 347-369.
  3. 3,0 3,1 http://www.dlib.si/?URN=URN:NBN:SI:DOC-Y4AIAJGB Saletinger, Rajko. Anatomija, fiziologija z osnovami patologije. Doba Epis, 2012.