Portal:Literatura/Izbrani pojmi/48. teden 2010

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Ena najbolj prodajanih serij ljubezenskih romanov Tujka (Outlander).

Ljubezenski roman je zelo pogosto žanr trivialne literature, katerega zgodba posveti vso pozornost ljubezenskim razmerjem med glavnimi osebami. Žanr je namenjen predvsem ženskemu bralstvu, knjige pa se pogosto objavljajo v serijski obliki.

Po Romance Writers of America zgodba temelji na odnosu in ljubezni dveh oseb. Glavni namen ljubezenskega romana je »čustvena izpopolnitev«, konec pa naj bi bil optimističen. Nekateri, vključno z Leslie Gelbman, predsednico Berkley Groupa, uporabljajo krajšo definicijo, in sicer da je bistvo ljubezenskega romana »romantično razmerje med junakom in junakinjo«. Ljubezenski romani temeljijo na nagrajevanju dobrih in kaznovanju slabih ljudi, par, ki se bori in verjame v skupno ljubezen, pa je ponavadi nagrajen z brezpogojno ljubeznijo.

Nekateri avtorji in bralci ljubezenskih romanov verjamejo, da bi moral žanr imeti dodatne omejitve, npr. izognitev temam, kot je prešuštvo. Druga nesoglasja se dotikajo tem, kot so zahteva oz. nezahteva po srečnem koncu ali pa tudi, kakšno naj bo mesto istospolno usmerjenih znotraj žanra. Večina ljubezenskih romanov izpolnjuje strožja merila, v praksi pa razumemo ljubezenski roman širše: osredotočenje na razvoj ljubezenskega razmerja in optimističen konec. Več ...