Pogovor:Zmago Jelinčič Plemeniti

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

To je stran za pogovor o izboljšanju članka Zmago Jelinčič Plemeniti.
Stran ni namenjena splošnim pogovorom o temi članka.

Pravila za članke

Trenutno besedilo je vzeto s strani http://www.dz-rs.si/index.php?id=92&docid=P028 , kar pa, po pogovorih s pravnikoma (november 2006) o avtorskih pravicah, ni sporno, če se za dovoljenje prosi državno institucijo, ki je predstavitven članek objavila na spletu. Zato ta članek v resnici ne sodi v kategorijo copyvio. Namreč, če zaprosimo državno institucijo za posredovanje odnosno uporabo teh podatkov (biografija, ki je takorekoč v PD), nam mora to omogočiti; kar pomeni: dovoliti prepis iz vira na Wikipedijo. Konec koncev je besedilo (na izvorni strani) napisal sam plemeniti, ker je v 1. osebi. --Ziga 21:25, 13 december 2006 (CET)

Če je dovoljena tudi uporaba zunaj Wikipedije, v komercialne namene, je seveda ok. --Eleassar pogovor 22:04, 13 december 2006 (CET)
Najpomembnejši pogoj bi moral biti, ali se ga sme objaviti pod GFDL, kar pomeni, da bo lahko nekega dne kdo dopisal tudi kakšna dejstva, ki Plemenitemu morda ne bodo preveč všeč. --Heretik 22:15, 13 december 2006 (CET)
Če Plemeniti soglaša, sta najbrž tudi licenca Creative Commons ali pa javna last ok.:-) --Eleassar pogovor 22:21, 13 december 2006 (CET)

Samo za intermezzo o imenu: Če je uradno ime Zmago Jelinčič Plemeniti, je dobro, da je takšen tudi naslov članka, sicer pa je pri plemenitaših v navadi, da se napiše Zmago plemeniti Jelinčič (krajše Zmago pl. Jelinčič). Primer iz zgodovine, Baron Inocenc Freiherr von Moscon se prevede v Baron Inocenc plemeniti Moscon (tudi Moškon). Ne dvomim pa, da Zmago teh stvari pri svojem preimenovanju ni upošteval, saj je dober poznavalec zgodovine. --Janezdrilc 23:55, 4 april 2007 (CEST)

Hja glede na to, da uporaba tovrstnih nazivov pri nas ni mogoča, si upam trditi, da je Plemeniti v uradnih zapisih pravzaprav le drug priimek. Kar seveda pomeni, da mora biti postavljen na konec. | Če 00:48, 5 april 2007 (CEST)

Zmago dober poznavalec zgodovine? Ha! Sicer pa ime če prav, pri nas plemiških nazivov ni - oziroma niso del uradnega imena -, tako da je Plemeniti le drugi priimek, ki ga je Jelinčič dobil, ko se je uradno preimenoval. --IP 213 08:44, 5 april 2007 (CEST)

Služba državne varnosti[uredi kodo]

Rad bi načel pogovor o navedbah v zvezi z Jelinčičevim sodelovanjem z Udbo. Zlasti se mi zdi povsem nepotrebno in neprimerno navajanje njegove prisotnosti na udba.net, pa tudi nisem prepričan, če so podatki o Jelinčiču iz knjige nekega domobranskega simpatizerja smiselni v okviru WP. | Če 00:56, 5 april 2007 (CEST)

Nekaj načelnih pripomb o uporabi podatkov iz udba.net sem zapisal tule. Pri Jelinčiču pa se mi omenjanje tega (domnevnega) dela njegove pisane preteklosti zdi precej upravičeno, saj se je o tem večkrat in vedno znova pisalo ("Dosje Padalec" je bil najprej objavljen v Mladini). Poleg tega se je Zmago večkrat poskusil naslikati kot žrtev prejšnjega režima, ti podatki pa to zelo postavljajo pod vprašaj. In - last but not least - navedb ni Zmago nikoli zanikal, ampak se je izmikal recimo v intervjuju leta 2002:

Ali je sodeloval z Udbo? Jelinčič pove, da je bila udba razformirana leta 1968. Potem so ustanovili Službo državne varnosti. »V Službi državne varnosti sem bil najboljši jugoslovanski agent in po meni so Angleži posneli vse James Bondove filme,« pove Jelinčič in se nasmehne. Bolj konkreten ni želel biti. O obtožbah v dosjeju pove: »Mislim, da niste dobro prebrali dosjeja.« Pove, da v njem ni bilo kakih konkretnih navedb.

Seveda pa mora biti vse skupaj napisano zadržano in ne navijaško. In če bi bil članek kompletnejši, bi bile te navedbe v kontekstu bolj uporabne. Ampak, le kdo se ga bo lotil. --IP 213 08:44, 5 april 2007 (CEST)

Teritorialna obramba[uredi kodo]

Trdno sem prepričan, da bi morala wikipedia kljub svoji odprtosti, graditi na resničnih dejstvih, zato me kakršnokoli potvarjanje resnice moti. Zanima me, od kje trditev, da je bil Zmago v času vojne za Slovenijo pripadnik Teritorialne obrambe? V kolikor me spomin ne vara, se je on šel med vojno nekakšno zasebno vojsko, ki je malo skaka v zelje Teritorialni obrambi, malo pa še Policiji. Predvsem pa se je Zmago s svojo vojsko šel propagando, saj se je po Ljubljani plazil po tleh le v prisotnosti kamer. To je trajalo vsega skupaj le šest dni, ko ga je tedanja oblast aretirala in zaprla, njegova vojska pa se je razbežala. Zmago na svojih straneh poslanca državnega zbora, na katere se sklicujete, piše le o specialni vojaški enoti, kar je njegova paraprivatna vojščica res tudi bila.

Wikiped 22:28, 2. november 2007 (CET)[odgovori]

Tudi jaz imam nekaj podobnega v spominu, ampak nobenega zanesljivega vira. Ga imaš ti? Če je tako, kar popravi in navedi vir. --IP 213 22:47, 2. november 2007 (CET)[odgovori]
O njegovih dogodivščinah piše Švajncer v "Obranili domovino"; bil je bolničar pri TO Šiška, a se je sam razglasil za specialca in je nato malo hodil okoli. LP, --Klemen Kocjančič (Pog. - Talk) 06:11, 3. november 2007 (CET)[odgovori]

Boš dodal? Obranili domovino nima imenskega indeksa, meni pa se ne ljubi iskati po knjigi. --IP 213 11:27, 3. november 2007 (CET)[odgovori]

Mrtvi linki pod opombami[uredi kodo]

Linki v poglavju "Opombe" danes več nič ne pišejo o Jelinčiču. --Xerces8 17:14, 18. januar 2008 (CET)[odgovori]

Ja, bo treba popraviti. --IP 213 18:51, 18. januar 2008 (CET)[odgovori]