Pejzistrat

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Pejzistrat
Rojstvo 6. stoletje pr. n. št.
Smrt 527 pr. n. št. ali 526 pr. n. št.
Državljanstvo Atene (država)
Poklic politik

Pejzistrat (Peisístratos), atenski tiran, * okoli 607 pr. n. št., † 528/527. pr. n. št.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Pejzistrat je bil vodja gorjanske stranke, ki je postal znan zaradi uspehov v atensko-megarski vojni okoli leta 565 pr. n. št.

561/560 pr. n. št. je prevzel oblast v Atenah in postal prvi tiran v zgodovini mesta. Uvedel je osebno telesno stražo kijenoscev.

Toda zaradi pritiskov nasprotnikov je že v prvem letu vladavine pobegnil. Kmalu, še istega leta, se je vrnil s pomočjo arhonta Megaklesa, a je moral spet pobegnili.

Za tretji poskus se je temeljito pripravil. Dobil je podporo Eretrije in davke od rudnikov zlata v Makedoniji in Trakiji je preusmeril v najemniško vojsko. Tako je okoli leta 550 pr. n. št. prevzel oblast in se uspel obdržati.

Imel je podporo večine prebivalcev Aten, saj je uveljavljal reforme, ki so jim bile v prid. Vzdrževal je stalno najemniško vojsko, ki je bila pomemben dejavnik zunanje politike. Povečal je delovanje trgovinske mornarice v Sredozemlju in dosegel vzpon obrti (predvsem keramični izdelki so postali predvsem znani). V njegovem času so ponovno ustanovili oz. nanovo ustanovili kolonije (Sigejon, Hersonez,...).

Veliko časa je posvetil tudi ustvarjanju zavezništev.

Po naravni smrti sta ga nasledila sina Hipias in Hiparh.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]