Operacija Nevihta

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Operacija Nevihta (hrvaško Operacija Oluja) je bila vojaška operacija, ki so jo izvedle Oborožene sile Republike Hrvaške in policija in je trajala od 4. avgusta do 7. avgusta 1995. Z uničenjem samooklicane Republike Srbske Krajine je osvobodila večji del Hrvaške in praktično zaključila vojno (Domovinski rat).

Področje (rdeče) Republike srbske krajine, v akciji je bilo osvobojeno vse razen Slavonskega dela.

Predhodnica je bila uspešno izvedena operacija Blisk.

Sile[uredi | uredi kodo]

Hrvaška:

Vojska Republike Srbske Krajine:

  • 40.000 ljudi
  • 250 tankov
  • 250 topov

Potek[uredi | uredi kodo]

Akcija se je pričela v petek, 4. avgusta ob 5.00 z raketno-topovskim napadom in prodorom pehote. 5. avgusta opoldne je že padel Knin. 6. avgusta so se združile enote Hrvaške vojske z bosansko vojsko. Srbski civilisti so imeli izhod preko Srba in Dvora. Akcija je bila zaključena 7. avgusta, ko se je predal poveljnik 21. korpusa. Na hrvaški strani je padlo 174 ljudi na srbski pa 575 vojakov. Do popolne kontrole nad hrvaškim ozemljem je manjkalo še Podonavje.

Kljub pozivu hrvaškega vodstva srbskim civilistom, naj ne zapuščajo Hrvaške, jih je večji del pobegnil v Bosno in Srbijo, Hrvati ocenjujejo da jih je bilo 90.000 ljudi, OZN okrog 150.000, srbski viri pa trdijo da jih je bilo 200.000-250.000.

Po zaključku akcije so so dogajali zločini nad preostalimi Srbi in njihovim imetjem, nekatere izmed njih je hrvaško pravosodje pozneje sankcioniralo, nekateri pa še čakajo na pravico na Hrvaškem ali pred haaškim sodiščem.

5. avgust je bil kasneje proglašen za hrvaški državni praznik Dan zmage in domovinske hvaležnosti (Dan pobjede i domovinske zahvalnosti).

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]