Množična grobišča v Škofji Loki

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Množična grobišča v Škofji Loki so nastala v Škofji Loki med ali takoj po koncu druge svetovne vojne. Komisija za prikrita množična grobišča v Sloveniji je evidentirala sedem znanih množičnih grobišč v samem mestu in še 20 drugih v Občini Škofja Loka.

Ozadje[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Pliberški pokol.

Skrita množična grobišča v Škofji Loki so nastala takoj po drugi svetovni vojni, potem ko so britanske sile iz taborišč v Bleiburgu,[1][2]:136[3]:400 Lavamundu,[1][3]:400 Rosenbachu,[3]:400 in Viktringu (okraj Celovca )[3]:394 prisilno vrnile domobranske vojake, ki so iz Jugoslavije pribežali v Avstrijo. Povezani so z nekdanjim zaporom na Loškem gradu, kjer so bili množično pobiti tudi domobranci in civilisti, ki niso pribežali v Avstrijo.[4] Škofjeloški zapor je zato označen kot uničevalno taborišče, ki so ga uporabljali tudi za mučenje.[5]

Seznam množičnih grobišč[uredi | uredi kodo]

Škofja Loka z okolico je lokacija sedmih znanih množičnih grobišč iz časa neposredno po koncu druge svetovne vojne. Dve dodatni množični grobišči iz istega obdobja se nahajata v sosednjih Vincarjih. Neznano število domobranskih vojnih ujetnikov in slovenskih civilistov ter morda žrtev drugih narodnosti je bilo pomorjenih in pokopanih na več lokacijah na Loškem gradu in okolici.

  • Grobišče na vrtu loškega gradu, znano tudi kot Grobišče Plesišče pri gradu, se nahaja v grajskem parku.[6]
  • Grobišče pri grajskem obzidju 1 se nahaja na travniku na pobočju približno 30 m (98 ft) zunaj obzidja loškega gradu, v Vincarjih. V njej so posmrtni ostanki neznanega števila domobranskih vojnih ujetnikov in slovenskih civilistov ter morda žrtev drugih narodnosti. [7]
  • Grobišča pri grajskem obzidju 2–6 se nahajajo ob grajskem obodu. Grob številka dve leži na travniku ob jugozahodnem vogalu grajskega obzidja, decembra 2006 so na tem mestu odkrili posmrtne ostanke petih žrtev.[8] Tretji grob leži na notranji strani jugozahodnega vogala obrambnega zidu.[9] Četrti grob je na travniku ob drevoredu.[10] Peti grob je na levi strani poti ob zidu.[11] Šesti grob je desno pod potjo.[12]
  • Grobišče Virškovo polje se nahaja ob južnem robu mesta med Poljansko Soro in cesto v Gorenjo Vas v bližini dveh bunkerjev. V njem so bili posmrtni ostanki neznanega števila nemških vojnih ujetnikov. Domnevajo, da so posmrtne ostanke po vojni razkopali.[13]
  • Grobišče v Medvedovi dolini, znano tudi kot Grobišče Smučarska dolina, leži v vrtači Medvedove doline v Vincarjih, približno 500 m jugozahodno od Loškega gradu in 200 m vzhodno od grajskega obzidja. V njem so posmrtni ostanki 20 nemških vojnih ujetnikov, ki so umrli ali bili umorjeni poleti 1945. Ostanki so bili morda ekshuminirani.[14]

Druga množična grobišča[uredi | uredi kodo]

Druga množična grobišča v občini Škofja Loka ležijo v Bodovljah, Breznici pod Lubnikom, Crngrobu, Dobruški vasi, Gabrovem, Križni Gori, Pevnem, Puštalu, Sopotnici, Trnjem in Veštru.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 Booker, Christopher. 1997. A Looking-Glass Tragedy. The Controversy over the Repatriations From Austria In 1945. London: Gerald Duckworth & Co Ltd., p. 214.
  2. Vuletić, Dominik. 2007. "Kaznenopravni i povijesni aspekti bleiburškog zločina." Pravnik 41(85): 125–150.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Grahek Ravančić, Martina. 2009. "Izručenja i sudbine zarobljenika smještenih u savezničkim logorima u svibnju 1945. Journal of Contemporary History 41(2): 391–416.
  4. Corsellis, John, & Marcus Ferrar. 2005. Slovenia 1945: Memories of Death and Survival after World War II. London: I. B. Tauris, p. 87.
  5. Mikola, Milko. 2008. Koncentracijsko taborišče Št. Vid nad Ljubljano. Dokumenti in pričevanja o povojnih koncentracijskih taboriščih v Sloveniji II. del. Koncentracijska taborišča Št. Vid nad Ljubljano, Škofja Loka in Teharje ter taborišče za otroke Petriček, pp. 13–18. Ljubljana: Študijski center za narodno spravo, p. 14.
  6. Ferenc, Mitja (december 2009). »Grobišče na vrtu loškega gradu«. Geopedia. Ljubljana: Služba za vojna grobišča, Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Pridobljeno 1. maja 2020.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava)
  7. Ferenc, Mitja (december 2009). »Grobišče pri grajskem obzidju 1«. Geopedia. Ljubljana: Služba za vojna grobišča, Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Pridobljeno 1. maja 2020.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava)
  8. Ferenc, Mitja (december 2009). »Grobišče pri grajskem obzidju 2«. Geopedia. Ljubljana: Služba za vojna grobišča, Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Pridobljeno 1. maja 2020.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava)
  9. Ferenc, Mitja (december 2009). »Grobišče pri grajskem obzidju 3«. Geopedia. Ljubljana: Služba za vojna grobišča, Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Pridobljeno 1. maja 2020.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava)
  10. Ferenc, Mitja (december 2009). »Grobišče pri grajskem obzidju 4«. Geopedia. Ljubljana: Služba za vojna grobišča, Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Pridobljeno 1. maja 2020.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava)
  11. Ferenc, Mitja (december 2009). »Grobišče pri grajskem obzidju 5«. Geopedia. Ljubljana: Služba za vojna grobišča, Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Pridobljeno 1. maja 2020.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava)
  12. Ferenc, Mitja (december 2009). »Grobišče pri grajskem obzidju 6«. Geopedia. Ljubljana: Služba za vojna grobišča, Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Pridobljeno 1. maja 2020.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava)
  13. Ferenc, Mitja (december 2009). »Grobišče Virško polje«. Geopedia. Ljubljana: Služba za vojna grobišča, Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Pridobljeno 1. maja 2020.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava)
  14. Ferenc, Mitja (december 2009). »Grobišče v Medvedovi dolini«. Geopedia. Ljubljana: Služba za vojna grobišča, Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Pridobljeno 1. maja 2020.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava)