Hat-trick

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Hat-trick (iz angleščine, dobesedno: trik s klobukom (n.pr. ko čarodej pričara zajca) je izraz športnih komentatorjev in prvotno pomeni tri uspešne dosežke enega igralca na tekmi[1]. Najprej je bil uporabljen pri angleškem kriketu, sedaj se uporablja pri komentiranju različnih športov. Pri nogometu pomeni, da igralec doseže tri gole v eni tekmi, podobno pa tudi pri drugih športih. Izraz so poročevalci raztegnili tudi na kake druge tri sorodne dosežke - zmaga na treh tekmah; zmaga na kvalifikaciji, tekmovanju in najhitrejši čas kroga na istem tekmovanju (pri avtomobilizmu) in podobno.

Nogometni čarodej Brazilec Pelé, ki je sicer na 1.363 tekmah dosegel 1.281 zadetkov, je 128 krat dosegel več kot tri gole na tekmo. Po neuradnih podatkih je 1-krat je dosegel 8 zadetkov, 5-krat po 5, 30-krat po 4 ter 92-krat po 3 zadetke[2].

FIFA objavlja dosežene hat-tricke na tekmah za svetovni pokal v nogometu(FIFA seznam hat-trickov, v angleščini). V tem seznamu je 48 igralcev (stanje do leta 2006). Med njimi je Pelé uvrščen kot najmlajši igralec, ki je dosegel hat-trick. Star je bil nekaj tednov manj kot 18 let.

Opombe[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Pod lupo: Klobuk dol pred hat-trickom, Izvor v kriketu 3. april 2009 MMC RTV SLO ogled: 24.3.2010 [1]
  2. ^ Hat-trick: Kralj Pele in nogometni princi Nekaj najzanimivejših hat-trickov na nogometnih zelenicah 10. april 2009 MMC RTV SLO, ogled: 24.3.2010 [2]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

  • Hattrick, spletna poslovna simulacija nogometa